De Volgspodcast

Hijlco Span praat dagelijks uitgebreid met gasten uit de theaterwereld, de media en met muzikanten uit de lage landen. Deze gesprekken kun je hier als Volgspodcast terugluisteren.

Podcasts afleveringen

Getopt door Span

Het beste uit gespot door Span, de beste nieuwe cd's van dit jaar volgens Hijlco Span..

Volgspodcast: Jan Dulles

"Eigenlijk", zegt Jan Dulles van de 3JS, "is Mensen het vervolg op onze eerste hit Watermensen". 'Mensen' is de nieuwe single van de Volendamse groep, een liedje met als voornaamste boodschap dat we hier in Nederland allemaal onder dezelfde wolken wonen, waar we ook vandaan komen. Ook als we niet zijn opgegroeid als watermens...
Jan Dulles is in deze Volgspodcast te gast voor een gesprek over idealisme, afscheid nemen, nieuw leven en een lang gekoesterde wens die in vervulling gaat. (Oorspronkelijke uitzending: 31 juli 2018).

Volgspodcast: Stef Bos

Momo Theaterwerkplaats in Ederveen is een plek waar vijfendertig kunstzinnige talenten met een beperking sinds 2005 theatervoorstellingen maken. De acteurs van Momo wilden dolgraag een keer samenwerken met hun beroemde streekgenoot Stef Bos. Het resultaat, de voorstelling 'En toen', was op vrijdag 8 juni te zien in Theater De Lampegiet in Veenendaal. In deze Volgspodcast komt Stef vertellen over deze samenwerking, waarbij de spelers onderling veel van elkaar leren. En hij treedt ook bij ons op. (Oorspronkelijke uitzending: 31 mei 2018).

Volgspodcast: Tania Kross

In deze Volgspodcast is zangeres Tania Kross te gast. Het gaat over het Utrechtse conservatorium, waar zij zelf ook studeerde. Maar we blikken ook alvast vooruit op het komende theaterseizoen waarin Tania met 'Kross 2000' op toernee gaat, een voorstelling waarin ze haar eigen favoriete hits zingt, van Bach tot Beyoncé. (Oorspronkelijke uitzending: 30 mei 2018).

Volgspodcast: Maaike Ouboter

Naar haar nieuwe album 'Vanaf nu is het van jou' is reikhalzend uitgekeken. Want wát een indruk maakte ze vijf jaar geleden met dat uit verdriet geboren, kwetsbare liedje 'Dat ik je mis'! Nu het album eenmaal verschenen is, is Maaike Ouboter in deze Volgspodcast te gast bij Hijlco Span.
'Vanaf nu is het van jou' is een album geworden met liedjes die uiteindelijk vooral over verbinden en het zoeken naar houvast gaan. Maaike vond haar inspiratie in de ontmoetingen die ze had tijdens een lange reis door Europa.
In deze Volgspodcast vertelt ze onder meer over de mensen die tijdens die reis de meeste indruk op haar hebben gemaakt. Natuurlijk hoor je ook de mooiste nummers van het album, dat het wachten méér dan waard is geweest. (Oorspronkelijke uitzending: 25 mei 2018).

Volgspodcast: Wende

Ze is één van de meest veelzijdige theatervrouwen van Nederland: Wende. Ze blies Franse chansons nieuw leven in, zong Nederlandstalige klassiekers, werkte samen met klassieke orkesten en maakte met 'Mens' onlangs haar eerste compleet Nederlandstalige cd. In deze Volgspodcast is Wende Snijders - aan de vooravond van drie uitverkochte concerten in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam - te gast om te praten over de liedjes op 'Mens'. Liedjes die je in de ziel van de schrijfster en vertolkster laten kijken... (Oorspronkelijke uitzending: 16 mei 2018).

Volgspodcast: Theo Nijand

Al tientallen jaren zingt Theo Nijland zijn puntgave liedjes, solo of vroeger met zijn band The Shooting Party. Liedjes die hem al twee keer een Annie M.G. Schmidtprijs opleverden. Nu is Theo Nijland te zien in de voorstelling 'Uit de tijd vallen' van Theaterproductiehuis Zeelandia. Een productie gebaseerd op het gelijknamige boek van de Israëlische schrijver David Grossman over de pijn en het verdriet van ouders die een kind hebben verloren. In deze Volgspodcast vertelt Theo Nijand er alles over. (Oorspronkelijke uitzending: 15 mei 2018).

Volgspodcast: Jeroen van Merwijk

Onlangs is 'Lucky' in première gegaan, de nieuwe voorstelling van Jeroen van Merwijk. Een solovoorstelling voor twee persoonlijkheden, want niet alleen mijnheer Van Merwijk staat op het podium, maar ook zijn duivelse kat Lucky. En die is van plan mijnheer Van Merwijk een enorme loer te draaien! In deze Volgspodcast is Jeroen van Merwijk te gast. En wie weet heeft-ie Lucky mee genomen... (Oorspronkelijke uitzending: 1 mei 2018).

Volgspodcast: Digna Sinke

Filmregisseur Digna Sinke bewaart graag dingen. Haar verzameling suikerzakjes, een combinatietangetje, kralen, knopen en haar oude NS-trajectkaart uit de jaren'60.
In haar nieuwe film Bewaren - Of Hoe Te Leven onderzoekt ze wat bewaren voor je kan betekenen. Voor haarzelf of voor haar moeder van 92 bijvoorbeeld. Maar ook gaat ze op bezoek bij mensen die over de wereld reizen met een laptop, een bankpasje en een paspoort, vrij van bezit en verleden, Luiden zij een tijd in waarin het bewaren niet meer past? In deze Volgspodcast is Digna Sinke te gast. (Oorspronkelijke uitzending: 6 april 2018).

Volgspodcast: Karin Bloemen

Op haar nieuwe cd 'Beide zijden' bewijst Karin Bloemen haar status als diva van het theaterlied ten volle waard te zijn. Zij slaagt erin teksten van o.a. Jan Boerstoel, Jan Beuving, Jurrian van Dongen en Koen van Dijk vleugels te geven. Voor het album nam ze de mooiste liedjes uit haar theatershows opnieuw op. Karin Bloemen is te gast in deze Volgspodcast. (Oorspronkelijke uitzending 29 maart 2018)..

Volgspodcast: Farbod Moghaddam

Hij is geïmporteerd in Nederland omdat zijn ouders geen oppas konden vinden. Zegt Farbod Moghaddam in zijn voorstelling 'Gelukstreffers', waarmee hij eerder dit jaar de juryprijs won op het Bnnvara Leids Cabaret Festival. Een voorstelling over dat jochie van vijf dat vanuit Iran in Nederland aankomt, over Iraniërs die niet lopen maar flaneren, over anoniem solliciteren, hokjesdenken en het feit dat hij nooit is gediscrimineerd. Omdat hij zo schattig is... In deze Volgspodcast maak je kennis met Farbod, die dit hele seizoen nog te zien is tijdens de Finalistentour | VARA Leids Cabaret Festival. (Oorspronkelijke uitzending: 27 maart 2018).

Volgspodcast: André Dongelmans

Dankzij De Luizenmoeder kent iedereen ineens acteur Andre Dongelmans, die in de serie de zwarte vader Kenneth speelt. In deze Volgspodcast maak je nader kennis met André, een man met een boeiend levensverhaal én een mooie theatercarrière. Zo is hij op dit moment te zien in de voorstelling 'Platonov' (een stuk van Tsjechov) van Theater Utrecht. Een voorstelling over jonge mensen die worstelen met de vele keuzes die het leven hen te bieden heeft. (Oorspronkelijke uitzending: 20 maart 2018).

Volgspodcast: Ivo de Wijs

'Zing dan', misschien wel hét lijflied van Jenny Arean. De tekst werd voor haar geschreven door Ivo de Wijs. 'Zing dan' heet ook het boek waarin Ivo de Wijs de beste teksten heeft gebundeld die hij deze eeuw heeft geschreven. Liedjes die niet alleen gezongen zijn door Jenny Arean, maar ook door bijvoorbeeld Marijn Brouwers en Paul de Leeuw. En soms ook teksten die nog geen uitvoerende hebben gevonden, zoals over Jonathan de K(l)usjesman. Ivo de Wijs, bundel onder de arm, is te gast in deze Volgspodcast. (Oorspronkelijke uitzending: 16 maart 2018).

Volgspodcast: Leonie Jansen

In deze Volgspodcast is zangeres en regisseur Leoni Jansen te gast. The African Mamas & Leoni Jansen brengen dit seizoen in het theater een ode aan de Zuid-Afrikaanse zangeres Miriam Makeba. Zij was een muzikaal boegbeeld van de strijd tegen de apartheid. Zelf zei ze ooit: "Mijn hele leven heeft te maken met het lot van mijn volk: mijn carrière, alle liedjes die ik zing en al mijn optredens".
"Ik kan, als zwarte vrouw, vrij zingen door Miriam Makeba", aldus African Mama Ntsiki. En dat vrije zingen, dát gebeurt volop in deze show 'Siyabonga ( Dank je wel) Miriam Makeba. (Oorspronkelijke uitzending: 13 maart 2018).

Volgspodcast: Paul de Munnik

De afgelopen tijd verschenen al de eerste liedjes van zijn nieuwe album 'Goed Jaar'. Nu het complete album bijna uitkomt is Paul de Munnik vanavond te gast in deze Volgspodcast. Hij neemt zijn gitaar mee, kruipt achter de vleugel en vertelt over liedjes over geboortegrond, vriendschap, liefde en op eigen benen verder gaan. (Oorspronkelijke uitzending: 1 maart 2018).

Volgspodcast: Frans Mulder

Frans Mulder is sinds jaar en dag het boegbeeld van Theatergroep Purper. Volgend seizoen komt de groep met een nieuwe voorstelling en voor die gelegenheid treedt ook Anne van Veen toe tot de groep.
In deze Volgspodcast zingt en vertelt Frans Mulder tot-ie purper ziet. Zoals hij dat ook doet in de gelijknamige solovoorstelling die hij dezer dagen speelt in het theater. (Oorspronkelijke uitzending: 27 februari 2018).

Volgspodcast: Edwin Rutten

In deze Volgspodcast haalt Edwin Rutten herinneringen op aan zijn jaren zestig-periode. De jaren waarin hij furore maakte als jazz-zanger, meedeed aan het Knokke Songfestival en zelfs de eerste prijs in de wacht sleepte op het Sopotfestival in Polen. (Originele uitzending: 22 februari 2018).

Volgspodcast: Tim Knol

Na vier jaar is Tim Knol terug met een nieuw album: 'Cut the wire'. En wát voor album! Het staat boordevol met heerlijke popsongs met een snufje Americana. Nummers die hij zelf schreef, samen met o.a. Sander Brinks en Arnout Brinks van Tangarine en met Douwe Bob. In deze Volgspodcast verteltis Tim Knol de verhalen achter de liedjes. (Oorspronkelijke uitzending: 22 januari 2018).

Volgspodcast: Joy Wielkens

Zangeres Joy Wielkens vertelt in deze Volgspodcast over haar voorstelling 'BILLIE: Lady Sings the Blues'. In deze voorstelling kruipt ze in de huid van de beroemde zangeres Billie Holiday. Uiteraard komt de originele Billie voorbij, maar ook hoe Joy klinkt als Lady Day. En Joy vertelt over de invloed die de zangeres heeft gehad op haar eigen leven. (Oorspronkelijke uitzending: 30 januari 2018).

Volgspodcast: Frank Boeijen

In september kreeg hij de NPO Radio 5 Oeuvre Award: Frank Boeijen. Met het verschijnen van zijn nieuwe dubbel-cd 'Palermo' is dat oeuvre weer een stukje groter geworden. In deze Volgspodcast hoor je een aantal stukken van dat album en Hijlco praat met Frank over de zoektocht naar een veilige haven, over vriendschap en over hoe woorden hem blijven roepen. (Oorspronkelijke uitzending: 12 januari 2018).

Volgspodcast: Karsu

Een carrière als uit een sprookjesboek. Dat is de carrière tot nu toe van zangeres Karsu. Ze wordt ontdekt als ze zingt in het Amsterdamse restaurant van haar Turkse vader. In 2007 - nog maar zeventien jaar- staat ze al in Carnegie Hall in New York. Optredens in binnen-, en buitenland volgen,albums en een documentaire over haar carrière. In haar nieuwe voorstelling vertelt Karsu het verhaal van de Turkse Ahmet Ertegün, oprichter van het Atlantic platenlabel, dat een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van de zwarte popmuziek in de VS en in de carrière van artiesten als Aretha Franklin, Ray Charles en Sam Cooke. In deze Volgspodcast vertelt Karsu het verhaal van een Turkse ambassadeurszoon die het naoorlogse muziekleven in de VS definitief heeft veranderd. (Oorspronkelijke uitzending: 1 februari 2018).

Volgspodcast: Pia Douwes

Pia Douwes is te gast in de Volgspodcast. Binnenkort begint de tournee van haar nieuwe voorstelling 'Seasons', waarin ze samen te zien is met Addo Kruizinga. Vooral ook blikt ze vooruit op haar concert in het Amsterdamse DeLaMar Theater op 28 februari. Ze zingt dan de nummers van haar solo-cd 'After all this time'. En nu bekend is dat ook 'Elisabeth in Concert' weer terugkomt, mag ook de vraag niet ontbreken hoeveel Elisabeth er inmiddels in Pia huist én omgekeerd... (Oorspronkelijke uitzending: 6 februari 2018).

Volgspodcast: Fred Delfgaauw

Fred Delfgaauw is verteller en theatermaker. In zijn eentje creëert hij met zijn poppen hele werelden, in de voorstelling Wachtkamer van de Liefde en in zijn nieuwe voorstelling Paradijsvogels, die binnenkort in première gaat.
In deze voorstelling, waarmee Delfgaauw zijn 35-jarig jubileum als theatermaker viert, neemt hij zijn publiek mee naar zijn Haagse jeugd. In deze Volgspodcast geeft hij zijn alter-ego's alvast een stem. (Oorspronkelijke uitzending: 18 januari 2018).