Volgspot
KRO-NCRV

De Bananengeneratie

foto: De Bananengeneratie
  1. Nieuwschevron right
  2. De Bananengeneratie

Een sprankelend theatraal portret van de Oost-Aziatische Nederlander. Met vijf getalenteerde acteurs in de hoofdrol maakt Chung met De Bananengeneratie een theatrale vertelling aan de hand van even herkenbare als urgente persoonlijke verhalen. Zij vormen het portret van een diverse gemeenschap, gebaseerd op de bestseller van Pete Wu. De belichaming van een generatie, die midden in de Nederlandse samenleving staat maar als Oost-Aziatische Nederlander toch steeds herinnerd wordt aan hun anders-zijn.

- Dé Theatertip van Janine Dijkmeijer directeur Parkstad Limburg (27 sept) en Emmelien Matthijsse, directeur van Theater Zuidplein in Rotterdam (15 sept).

"Het is energiek, speels gebracht en ik kijk er erg naar uit!"

- Emmelien Matthijsse

"Het onderwerp interesseert me heel erg. Je thuis voelen ergens is iets wat iedereen graag wil en wij hebben in Nederland enorm veel verschillende culturele achtergronden maar het zijn wel nederlanders... En daar gaat het in De Bananengeneratie in mijn ogen sterk over. Ik vind het echt super stoer dat ze dit gedaan hebben en heel goed voor ons als witte nederlanders met geschiedenisboekjes die een heleboel verhalen niet vertellen... dat dit verhaal goed verteld wordt."

- Janine Dijkmeijer

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bekijk de uitleg van Janine en een telefonisch interview met regisseur Char Li Chung in deze video:

Met vijf getalenteerde acteurs in de hoofdrol maakt Chung met De Bananengeneratie een theatrale vertelling aan de hand van even herkenbare als urgente persoonlijke verhalen. Zij vormen het portret van een diverse gemeenschap, gebaseerd op de bestseller van Pete Wu. De belichaming van een generatie, die midden in de Nederlandse samenleving staat maar als Oost-Aziatische Nederlander toch steeds herinnerd wordt aan hun anders-zijn.

Pete Wu schreef met zijn bestseller het eerste boek in zijn soort. Voor het eerst tekende een journalist het verhaal op van een jonge generatie Oost-Aziatische Nederlanders. Via de verhalen van anderen vertelt schrijver Pete Wu ook zijn eigen verhaal: het verhaal van het ‘enige’ Chinese gezin in het dorp. Van de clash tussen Chinese en Nederlandse gebruiken, het leven als horeca-kind tussen fornuis en school, het uit de kast komen bij je Chinese moeder. Verspreid over alle dorpen en steden in ons land vind je vergelijkbare verhalen die Pete Wu in De Bananengeneratie optekende. Char Li Chung brengt ze naar het toneel.

(bron: ptl)

Op 15 september in Theater Zuidplein in Rotterdam, 27 september te zien in Parkstad theater in Heerlen, kijk hier voor alle info en speeldata.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.