NPO Radio 5

The White Album in vogelvlucht

  1. Nieuwschevron right
  2. The White Album in vogelvlucht

Het is niet de echte naam van het album, maar het album heeft de naam gekregen omdat de hoes van het album vrijwel wit is. De echte naam van het album is The Beatles en kwam op 22 november 1968 uit.

De eerste drie miljoen verkochte exemplaren hebben rechts onderin een serienummer staan. Bij het album zitten vier foto's van de bandleden, de lp's zitten in zwarte hoezen en het album heeft dertig nummers.

Ringo Starr verlaat de band

Voor twee weken dan... Ringo Starr voelde zich tijdens de opnames van het album meer een 'outsider' dan daadwerkelijk lid van de band. Hij vertelde dat aan de rest van de band en vertrok met een geleende jacht van acteur Peter Sellers naar Sardinië. Paul McCartney bespeelde hierdoor de drums op de nummers 'Back In The USSR' en 'Dear Prudence'. De band zond een telegram naar Ringo en vertelde hem dat ze van hem hielden en of hij terug wilde keren in de band. Toen de drummer terugkwam stond er met bloemen op zijn drumkit 'Welcome Back, Ringo' geschreven:

Invloeden van Beach Boy Mike Love

Volgens Paul McCartney is 'Back In The U.S.S.R.' een parodie op de nummers 'Back In The U.S.A' van Chuck Berry en 'California Girls' van The Beach Boys. Het nummer is door McCartney geschreven tijdens een bezoek van de band aan India. Daar kwam hij Mike Love tegen die hem 'Back In The U.S.S.R.' hoorde spelen tijdens het ontbijt. Love gaf McCartney de tip om over meiden uit Rusland, Ukraine an Georgië te zingen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De moeder van George Harrison

Niet alleen Mike Love heeft geholpen bij het schrijven van nummers. Ook de moeder van George Harrison hielp met schrijven van een van de nummers, 'The Piggies'. De gitarist had moeite met een stuk tekst middenin het nummer. Ze bedacht de zin: 'What they need's a damn good whacking':

Burgerrechten in 'Blackbird'

Het nummer gaat niet over een zwarte vogel, maar over de burgerrechten in de Verenigde Staten. De zwarte vogel in een vrouw met een donker huidskleur, die de problemen in Amerika ervaart. "Blijf het proberen, behoud je geloof, er is hoop," aldus Paul McCartney over de rassendiscriminatie in de Verenigde Staten: