NPO Radio 5

Op de band in 1968: The White Album

  1. Nieuwschevron right
  2. Op de band in 1968: The White Album

50 jaar geleden, op 30 mei 1968, beginnen The Beatles aan de opnames van The White Album.

Wit

Oorspronkelijk was de titel van het dubbelalbum: The Beatles. Al snel werd het in de volksmond 'the white album' genoemd, vanwege de witte hoes. De hoesontwerper heeft overigens maar $316,- gekregen voor het minimalistische ontwerp...

De volledige tracklist van het album bestaat uit:

Kant 1

1. Back in the U.S.S.R.
2. Dear Prudence
3. Glass Onion
4. Ob-la-di, Ob-la-da
5. Wild Honey Pie
6. The Continuing Story of Bungalow Bill
7. While My Guitar Gently Weeps
8. Happiness Is a Warm Gun


Kant twee

9. Martha My Dear
10. I'm So Tired
11. Blackbird
12. Piggies
13. Rocky Raccoon
14. Don't Pass Me By
15. Why Don't We Do It in the Road?
16. I Will
17. Julia


Kant drie

1. Birthday
2. Yer Blues
3. Mother Nature's Son
4. Everybody's Got Something to Hide Except Me and My Monkey
5. Sexy Sadie
6. Helter Skelter
7. Long, Long, Long


Kant vier

8. Revolution 1
9. Honey Pie
10. Savoy Truffle
11. Cry Baby Cry
12. Revolution 9
​13. Good Night

Hieronder een paar grappige feitjes over een paar nummers op het album:

Ringo Starr verlaat de band

Voor twee weken dan... Ringo Starr voelde zich tijdens de opnames van het album meer een 'outsider' dan daadwerkelijk lid van de band. Hij vertelde dat aan de rest van de band en vertrok met een geleende jacht van acteur Peter Sellers naar Sardinië. Paul McCartney bespeelde hierdoor de drums op de nummers 'Back In The U.S.S.R.' en 'Dear Prudence'. De band zond een telegram naar Ringo en vertelde hem dat ze van hem hielden en of hij terug wilde keren in de band. Toen de drummer terugkwam stond er met bloemen op zijn drumkit 'Welcome Back, Ringo' geschreven:

Invloeden van Beach Boy Mike Love

Volgens Paul McCartney is 'Back In The U.S.S.R.' een parodie op de nummers 'Back In The U.S.A' van Chuck Berry en 'California Girls' van The Beach Boys. Het nummer is door McCartney geschreven tijdens een bezoek van de band aan India. Daar kwam hij Mike Love tegen die hem 'Back In The U.S.S.R.' hoorde spelen tijdens het ontbijt. Love gaf McCartney de tip om over meiden uit Rusland, Ukraine an Georgië te zingen.

De moeder van George Harrison

Niet alleen Mike Love heeft geholpen bij het schrijven van nummers. Ook de moeder van George Harrison hielp met schrijven van een van de nummers, 'The Piggies'. De gitarist had moeite met een stuk tekst middenin het nummer. Ze bedacht de zin: 'What they need's a damn good whacking':

Burgerrechten in 'Blackbird'

Het nummer gaat niet over een zwarte vogel, maar over de burgerrechten in de Verenigde Staten. De zwarte vogel in een vrouw met een donker huidskleur, die de problemen in Amerika ervaart. "Blijf het proberen, behoud je geloof, er is hoop," aldus Paul McCartney over de rassendiscriminatie in de Verenigde Staten:

De MAX!

Uit het archief: Henkjan en Manuëla hadden in De MAX! een gesprek over het album met twee van de zestien leden van The Analogues. Luister het hieronder terug: