NPO Radio 5

Het verhaal achter 'In The Summertime'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'In The Summertime'

Een van de ultieme evergreens voor in de zon! Maar liefst 6 weken stond deze zomerse plaat op 1 in Nederland.

Zomerse hobby

Ray Dorset, leadzanger van de band schrijft het lied. Op dat moment is hij nog geen full-time muzikant: hij werkt bij een horlogebedrijf en Mungo Jerry is nog maar een hobby.

De song, bestaande uit een enkele melodie en geen couplet/refrein opzet, werd snel geschreven en is niet ingewikkeld: gewoon lekker weer, rondrijden in de auto, plezier maken. De debuutsingle is meteen een hit en staat wekenlang bovenaan de Top 40 in 1970.

Inmiddels noemt Dorset 'In The Summertime' het "verjaardagslied van de zomer": het eerste lied waar mensen aan denken bij het zeizoen. Dat zou best wel eens waar kunnen zijn...

Katten

Wist je dat de naam Mungo Jerry van een boek komt? Mungojerrie is een naam van een ondeugende kat uit de in 1939 verschenen bundel Old Possum's Book of Practical Cats van T.S. Eliot (in het Nederlands verschenen als Kobus Kruls Parmantige Kattenboek). Datzelfde werk vormde de inspiratie voor de musical Cats, die zo'n tien jaar later in premiére ging.

Aparte sound

In het lied hoor je wat bijzondere instrumenten: denk aan een banjo, een 'jug' (glazen pot waar je in blaast), een 'cabasa' (schudinstrument), en zelfs de sportwagen van de opnametechnicus die peciaal voor het lied buiten de studio op de gaspedaal trapte.

Die hoor je rond 02:03 in het lied:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.