Evergreens

Het verhaal achter 'You're So Vain'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'You're So Vain'

Wie was toch die man in Carly Simon's nummer 'You're So Vain'?

Carly Simon (25 juni 1945) stond in 2023 op #892 in de Evergreen Top 1000 met haar evergreen 'You're So Vain'. In Nederland bereikte het door Simon geschreven lied de top 10 van de Top 40, en is te vinden op haar album No Secrets (1972).

Alles zit in het tweede couplet

Na ruim 40 jaar maakte ze in 2015 een einde aan het grote mysterie rondom de ijdele man... of toch niet? In haar memoires Boys in the Trees: A Memoir vertelt ze dat ze zingt over de acteur Warren Beatty. De lijst met films waarin hij te zien is, is gigantisch, zo speelt hij onder meer in 1967 Clyde in de film Bonnie and Clyde. Maar Warren krijgt niet alle eer voor het nummer. Carly Simon zegt dat alleen het tweede couplet over hem gaat, alhoewel Warren Beatty volgens haar wel denkt dat het volledige nummer over hem gaat. Dit is het deel van 'You're So Vain' waar het om gaat:

"You had me several years ago

When I was still quite naive

When you said that we made such a pretty pair

And that you would never leave"

Niet helemaal zeker

Simon heeft in haar leven meerdere romantische relaties gehad: enkele voorbeelden zijn Kris Kristofferson, James Taylor en Cat Stevens. Dus naar wie haar gedachten precies allemaal uitgingen bij de totstandkoming van de evergreen zullen we nooit helemaal zeker weten. Tenzij ze er ooit eens meer over vertelt, natuurlijk!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mick Jagger

Misschien heb je het al gehoord tijdens het luisteren: de lead zanger van de Rolling Stones is te horen in de achtergrondkoren van 'You're So Vain'! Ook Harry Nilsson was tijdens de studio-opnames van de partij.

Covers

Het lied is na 1972 door verschillende artiesten opgenomen. Een van de bekendste is de versie van musicalster Liza Minelli:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Radio 5 Evergreen Top 1000

Wat zijn de allermooiste evergreens ooit gemaakt volgens de luisteraars van NPO Radio 5? De Evergreen Top 1000 is dé jaarlijkse lijst van NPO Radio 5 met klassiekers uit alle muziekdecennia.

De Evergreen Top 1000 wordt jaarlijks in november uitgezonden op NPO Radio 5.

BEKIJK DE LIJST