Evergreens

Het verhaal achter 'The Winner Takes It All'

foto: ABBA
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'The Winner Takes It All'

Björn en Agnetha

ABBA-componist Björn Ulvaeus schrijft ‘The Winner Takes It All’ met een fles drank naast zich. “Tegen de tijd dat ik bij 'The gods may throw their dice' kwam, was de fles leeg" zegt hij daarover.

Normaal schrijft Björn zijn liedjes nuchter. ‘The Winner Takes It All’ is echter een verhaal apart. Alvaeus schrijft het na de scheiding van zijn partner. En laat die partner nou ABBA-zangerer Agnetha Fältskog zijn!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Agnetha zingt zelf

Hoewel Björn het volgens eigen zeggen nooit zo gepland heeft, vraagt hij uiteindelijk Agnetha zelf om het te zingen. Het was “logisch om dat te doen” aldus Björn. Na de opname wordt er dan ook een traantje gelaten.

Wacht eens..

Dat lijkt wel erg op een andere Evergreen-bandliefjes-situatie! Al hoefde Fleetwood Mac zangeres Stevie Nicks het van gitarist en ex Lindsay Buckingham niet ook nog eens zelf te zingen.

Agnetha's favoriet

Ondanks de pijn die in het nummer zit, is ‘The Win er Takes It All’ Agnetha’s persoonlijke favoriet. “Het is jammer dat we het nooit meer live hebben gezongen samen”.

‘The Winner Takes It All’ wordt niet alleen door Agnetha, maar ook door NPO Radio 5 luisteraars standaard hoog gewaardeerd. In 2021 staat het op plek 101 in de Evergreen Top 1000.

NPO Radio 5 Evergreen Top 1000

Wat zijn de allermooiste evergreens ooit gemaakt volgens de luisteraars van NPO Radio 5? De Evergreen Top 1000 is dé jaarlijkse lijst van NPO Radio 5 met klassiekers uit alle muziekdecennia.

De Evergreen Top 1000 wordt jaarlijks in november uitgezonden op NPO Radio 5.

BEKIJK DE LIJST