NPO Radio 5

John Lennon in 5 Feitjes

  1. Nieuwschevron right
  2. John Lennon in 5 Feitjes

In '5 Feitjes' verzamelen we wekelijks 5 opmerkelijkheden rond een echte NPO Radio 5 artiest. De nog altijd intens gemiste muzikant werd op 9 oktober 1940 geboren in Liverpool. Wist je dit?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

John speelde graag Monopoly

Journalist Art Schreiber ondervond dit tijdens een tour van de Beatles in Amerika. De lange reizen waren bij uitstek geschikt voor een potje, en Lennon was naar verluidt bloedje fanatiek!

Soms deed George Harrison mee, die dan weer een stuk stiller was...

(video: Jackie Deshannon vertelt over Monopoly met George Harrison)

John was een kattenman

Lennon hield van katten! Dit is al terug te leiden naar moeder Julia. Haar poes heette Elvis. Tante Mimi, waar John tot aan zijn Beatles-roem bij inwoonde, liet de poezen Tich, Tim en Sam in huis.

Lennon was gek op de besnorde beestjes reed in zijn jeugd regelmatig naar de visboer om hapjes te halen. Ook tekende hij met zijn kunstopleiding in zak een aantal krabbels met katten in de hoofdrol...

(foto: http://www.catanna.com/johnlennonscats.htm)

Hij was een stoute student

Over die kunstopleiding gesproken...

Wat is het aller-aller stoutste wat John zou hebben gedaan? We zullen het nooit weten.

Maar op de schoot van naaktmodel June Furlong springen (foto uit 2008) tijdens een portretsessie op zijn kunstacademie, de Liverpool College of Art mag op de lijst. Hij was ook pas 17 jaar. Stout!

(foto: June Furlong (YouTube))

Hij bedacht de Quarrymen

Zonder Quarrymen geen Beatles….

Maar waar komt die naam vandaan? Het komt letterlijk uit het lijflied van de school in Liverpool waar jonge John op zat: te weten de Quarry Bank High School, geïnspireerd door een (jawel) steengroeve, waar 'quarry' het Engelse woord van is. Een mooie naam voor Lennon's skifflegroep, zo dacht hij in de jaren '50.

Het zandsteen van de steengroeve in Woolton is nog altijd in historische gebouwen in de regio te zien.

(foto: Pinterest - onbekend)

Hij kreeg pas op z’n 25e een rijbewijs

… en zelfs dat was geen succes.

Zijn eerste auto was een blauwe Ferrari 330 GT. Lennon werd echter al snel gewezen op zijn matige rijstijl. Zo'n vier jaar na die mooie dag in 1965 reed hij in Schotland een auto de vernieling in. John verkoos vanaf dat moment een chauffeur om zijn ritjes te verzorgen. Wel zo verstandig!

(Foto: Lennon's beschilderde Rolls -niet bij de crash betrokken-)

NPO Radio 5 Evergreen Top 1000

Wat zijn de allermooiste evergreens ooit gemaakt volgens de luisteraars van NPO Radio 5? De Evergreen Top 1000 is dé jaarlijkse lijst van NPO Radio 5 met klassiekers uit alle muziekdecennia.

De Evergreen Top 1000 wordt jaarlijks in november uitgezonden op NPO Radio 5.

BEKIJK DE LIJST