Artiest

John Lennon - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. John Lennon
Britse singer/songwriter die in de jaren '60 geschiedenis schrijft met The Beatles. John Lennon scoort in 1969 een nummer 1-hit met 'Give Peace A Chance'. Andere klassiekers van zijn hand zijn o.a. 'Instant Karma', 'Happy Xmas (War Is Over)', 'Woman' en 'Imagine'. John Lennon wordt op 8 december 1980 in New York doodgeschoten.

John is onlosmakelijk verbonden aan de legendarische Liverpoolse band The Beatles. Maar ook zonder zijn Fab Friends weet John zich in de kijker te spelen. Samen met zijn vrouw, de Japanse kunstenares Yoko Ono, met wie hij in 1969 trouwt, begint hij een muzikale solocarrière. 

Eigen projecten

Nog tijdens de samenwerking met The Beatles brengt hij in 1968 het album Unfinished Music, No 1: Two Virgins uit. Het daarop volgende jaar volgen er nog twee vergelijkbare albums. In februari 1970 brengt hij de single 'Instant Karma' uit, wat een grote hit wordt. 

Ontrouw van McCartney

John is nog steeds lid van de Beatles en wil de band trouw blijven, maar in april van dat jaar maakt Paul McCartney bekend de band te verlaten. Dit tot groot ongenoegen van John. Op het album Imagine uit ´71 staat onder andere 'How Do You Sleep', wat een sneer is aan Paul´s adres.

Moord

Vanaf 1975 trekt John zich terug uit de muziek. Hij wil graag voor zijn zoon Sean gaan zorgen. Na enkele jaren krijgt John toch weer de kriebels en besluit weer de opnamestudio in te duiken. In het najaar van 1980 komt het album Double Fantasy uit. Kort daarna, op 8 december, wordt John voor de deur van zijn huis in New York neergeschoten en overlijdt.