NPO Radio 5

Het verhaal achter 'El Condor Pasa'

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'El Condor Pasa'

In 1970 was dit Zuid-Amerikaanse folknummer van Simon & Garfunkel een hit in ons land.

El Condor Pasa

Het nummer is wettelijk gezien een instrumentale compositie van de Peruaanse Daniel Alomía Robles, maar in werkelijkheid ouder.

In 1963 werd het nummer pas beroemd dankzij de Argentijnse/Andes groep Los Incas, die het opnam voor een elpee getiteld Amérique du Sud. Die plaat was geheel gewijd aan de muziek uit Zuid-Amerika.

Parijs

Garfunkel had met deze evergreen niet veel te maken: Paul Simon werd in Parijs verliefd op het Peruviaanse folklied. Het gebeurde in 1969 toen hij op een avond de live-uitvoering hoorde van Los Incas (voorheen bekend als Urubamba).

Hij besloot het nummer met hun hulp op te nemen. Met een liedtekst werd het uitgebracht op het succesvolle album Bridge Over Troubled Water. Los Incas ontving echter volop credits en Paul Simon bleef met de bandleden bevriend. Ze werkten zelfs samen voor Simons latere solowerk.

Race

Zowel de instrumentale versie van Los Incas als Simon & Garfunkels aanpassing kwamen in maart 1970 binnen in onze Top 40. Paul en Art 'wonnen' de race, met een #1 versus een #5 positie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.