Evergreens

Het verhaal achter 'In-A-Gadda-Da-Vida'

foto: youtubefoto: wicimedia commons - atco records
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'In-A-Gadda-Da-Vida'

Deze evergreen van Iron Butterfly bereikte op 3 december 1968 de Gouden status in de Verenigde Staten: 500.000 exemplaren van het album waren verkocht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lekker lang

‘In-A-Gadda-Da-Vida’ is naast titel van het 2e studioalbum van Iron Butterfly ook hun grootste hit, uitgebracht in 1968. Op de LP staan overigens maar 6 nummers: Kant B is in zijn geheel gewijd aan de ruim 17 minuten durende ‘In-A-Gadda-Da-Vida’!

Niet handig voor op de radio, dus de oorspronkelijk (Amerikaanse) single was beduidend korter: nog geen 3 minuten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Orgel

De vader van Iron Butterfly-zanger Doug Ingle was een organist, en gaf dit talent dan ook door aan zijn zoon.

Stomdronken?

Het is een beetje een legende... Was de zanger zwaar onder invloed van verdovende middelen, of simpelweg slecht te verstaan? Misschien was de opnametechnicus die de demo-band labelde dronken? Of slechthorend?

De opname van het lied was niet eens officieel, eerder een soundcheck terwijl de band rondhing en wachtte. Maar de band liep!

Lekker gek

Feit is dat de titel een fonetisch uitgeschreven versie van ‘In The Garden Of Eden’ is, en er ergens iets mis is gegaan tussen opname en presentatie… De platenbazen hadden er in ieder geval geen probleem mee, de titel bleef staan.

Heavy metal

Van een band met de naam Iron Butterfly zou je ’t vermoeden: Volgens velen is ‘In-A-Gadda-Da-Vida’ de eerste heavy metal plaat. Ooit.

Nog een versie

In 1970, twee jaar na de originele release, werd ‘In-A-Gadda-Da-Vida’ in Nederland een Top 10 hit: ‘Onze’ single is dan ook niet de 02:53, maar ruim 4 minuten lang.

NPO Radio 5 Evergreen Top 1000

Wat zijn de allermooiste evergreens ooit gemaakt volgens de luisteraars van NPO Radio 5? De Evergreen Top 1000 is dé jaarlijkse lijst van NPO Radio 5 met klassiekers uit alle muziekdecennia.

De Evergreen Top 1000 wordt jaarlijks in november uitgezonden op NPO Radio 5.

BEKIJK DE LIJST