NPO Radio 5

Het verhaal achter 'Fame'

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Fame'

43 jaar geleden werd Young Americans van David Bowie uitgebracht. Op deze plaat staat ook de grote hit 'Fame'!

Na een jamsessie met John Lennon in New York City besluit Bowie dit ook op band vast te leggen in de Electric Lady Studios. Het duo is op dat moment al geruime tijd vrienden, nadat ze elkaar een jaar daarvoor hadden ontmoet bij een feest van Elizabeth Taylor.

Van 'Aim' naar 'Fame'

In de studio is gitarist Carolos Alomar ook aanwezig. Hij heeft net een riff ontwikkeld voor een cover van het nummer 'Footstompin' van de groep The Flairs, maar Bowie vindt dit zonde. Hij besluit de riff te gebruiken voor een nieuw nummer! Lennon zingt over de riff het woord 'aim' heen, maar het duurt niet lang of Bowie besluit dit te veranderen in 'Fame' en schrijft het nummer verder af. 'Fame' gaat over hoe het is om beroemd te zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Fame' was de eerste nummer 1-hit voor Bowie in de Verenigde Staten. Zelf had hij nooit gedacht dat de plaat zo'n succes zou worden. "Ik zou niet weten hoe ik een single moest kiezen, ook al werd het in mijn gezicht gedrukt", aldus Bowie.

Young Americans

'Fame' is afkomstig van het album Young Americans. Het album werd 43 jaar geleden, op 7 maart 1975, uitgebracht. Het is het achtste studioalbum van Bowie.

Foto omslag: screenshot YouTube