NPO Radio 5

Meat Loafs 'Bat Out Of Hell' in 5 Feitjes

foto: Google/ ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meat Loafs 'Bat Out Of Hell' in 5 Feitjes

Waar komt die iconische hoes vandaan? En wat heeft Bruce Springsteen met Meat Loaf te maken? Je leest het hier!

foto: albumhoes

Meat Loaf - Bat Out Of Hell

1. De hoes is ironisch bedoeld

Het idee voor de hoes voor Bat Out Of Hell’ komt van Jim Steinman, die ook het concept voor het album bedacht en de nummers schreef. Hij huurde tekenaar Richard Corben in, die bekend stond om zijn science-fiction illustraties. Het album zit vol ironie en is over-the-top bedoeld, vandaar de gespierde man die uit de hel komt op een motorfiets. Iconisch is 'ie dus, maar ook ironisch.

2. De muzikanten geloofden er niet in

Op het moment dat dit album uitkwam kenden weinig mensen Meat Loaf. Het album was bovendien a-typisch voor die tijd en bevatte geen enkel nummer dat op een single leek. Zelfs de muzikanten op het album hadden daarom niet verwacht dat het een succes zou worden: “Ik dacht tijdens het opnemen dat dit de grootste grap was waar ik ooit bij was betrokken.” Aldus de bassist.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

3. Het motorgeluid is een gitaar

Het motorgeluid in het midden van de titelsong (4.40 in bovenstaande video) wordt gemaakt door producer Todd Rundgren die op zijn gitaar ramt. Hij wilde het eerst niet doen, maar na aandringen ging hij akkoord en speelde de solo er gelijk achteraan.

4. Het album is een commentaar op Bruce Springsteen

Het album Bat Out Of Hell is volgens producer Todd Rundgren een soort overdrijving van de muziek die Bruce Springsteen op dat moment maakte. De liedjes zijn nog langer en zitten nog voller met tiener-angst en het ‘knappe eenzame jongen’ gevoel. “We deden meer Springsteen-achtig dan Springsteen” aldus de producer.


5. ‘Bat Out Of Hell’ is een uitdrukking

De uitdrukking “Like a bat out of hell” (als een vleermuis uit de hel) betekent zoveel als ‘heel snel’ of abrupt. De uitdrukking bestaat al lang en werd populair onder Amerikaanse piloten in de Eerste Wereldoorlog. In 1921 verschijnt de uitdrukking voor het eerst op papier, in een Amerikaanse roman.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.