Evergreens

5 Feitjes: The Cats en hun palingsound

  1. Nieuwschevron right
  2. 5 Feitjes: The Cats en hun palingsound

De Nederlandse band The Cats is een vaste waarde in de NPO Radio 5 Evergreen Top 1000. In de jaren 60 en 70 was hun roem op zijn top.

The Cats grondleggers palingsound

The Cats is een Nederlandse band uit Volendam. De Volendammers zijn in 1964 en zijn in 1985 definitief gestopt. Ze waren bekend in Nederland, maar ook over de grens, zoals in Indonesië. Ze zijn de grondleggers van de palingsound.

Cees Veerman The Cats

foto: ANP

Cees Veerman The Cats

Cees en Piet Veerman broers

Hoewel ze een achternaam delen, zijn Piet en Cees geen broers. Dit zijn de bandleden van The Cats: Cees Veerman, Piet Veerman, Arnold Mühren, Jaap Schilder, Theo Klouwer en begin jaren 70 Piet Keizer.

The Cats Volendam in 1979

foto: ANP

De bandleden van The Cats in 1979

Misschien vind je dit ook leuk:

Evergreen Kruiswoord | The Cats

Evergreen Kruiswoord | The Cats

The Cats in Indonesië

Ook ver buiten Nederland hadden Piet Veerman en de zijnen succes. Hun muziek werd in 38 landen uitgebracht en de band trad op in 19 landen. De tour in Indonesië in 1971 blijft voor de leden de meest memorabele. Vijftien keer traden ze er op, waaronder twee keer per avond in een stadion voor 16000 man.

The Cats in Indonesië documentaire

foto: Bol

The Cats in Indonesië documentaire

Nummers van The Cats in de Evergreen Top 1000

De palingsoundhelden zijn zoals gezegd een vaste waarde in de NPO Radio 5 Evergreen Top 1000. Favoriete nummers van NPO Radio 5 luisteraars zijn Lea, Scarlett Ribbons, Marian en Times Were When.

The Cats in Rhodos

foto: ANP

The Cats in Rhodos

Hun grootste hit behaalden The Cats met 'One Way Wind'. Het nummer stond 14 weken in de Top 40 en behaalde de derde plek. In de NPO Radio 5 Evergreen Top 1000 eindigt het nummer traditioneel hoog.

Tekst Lea over een fan

Singlehoes Lea The Cats

foto: The Cats

Lea Single hoes The Cats

Een bijzondere tekst heeft het liedje ‘Lea’, dat gaat over een fan van The Cats, Lia, die omkwam in een auto-ongeluk. Arnold Mühren schreef het.

‘The Blue Cats'

The Cats Theo Klouwer

foto: ANP

The Cats Theo Klouwer

‘The Blue Cats’ hadden een andere drummer, die niet graag van huis was. Hij vertrok, Theo Klouwer nam plaats achter het drumstel en ‘Blue’ werd uit de naam geschrapt. Het eerste optreden van ‘The Cats’ met Klouwer was op Koninginnedag 1964.

(foto boven midden: Theo Klouwer)

Cees leadzanger Piet leadzanger

The Cats Piet Veerman

foto: ANP

The Cats Piet Veerman

Toen in 1968 ‘Times Were When’ moest worden opgenomen, zong Piet Veerman op eigen verzoek de laadzang in. Iedereen reageerde enthousiast. Inclusief Cees Veerman, die tot dan toe leadzanger was.

The Cats verdienden er niet veel aan

The Cats bij Popwerk

foto: ANP

The Cats bij Popwerk

Met het succes dat de heren van The Cats in hun dagen hadden, waren ze tegenwoordig ieder voor zich wel binnen geweest. Toen Piet Veerman er echter in 1985 een eind aan breide en solo ging, verdienden Jaap, Arnold, Cees en Theo hun geld voortaan als respectievelijk metselaar, studio-eigenaar, winkelbediende en vertegenwoordiger in hi-fi apparatuur.