NPO Radio 5

Het verhaal achter 'Paradise By The Dashboard Light'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Paradise By The Dashboard Light'

De in oktober 1977 verschenen elpee Bat Out Of Hell bracht deze gigantische meezinger met zich mee...

Het schrijven

Het nummer is geschreven door Jim Steinman wiens flair voor het dramatische duidelijk te horen is. Steinman is verantwoordelijk geweest voor het leeuwendeel van Bat Out Of Hell, waarvan artiest Todd Rundgren ('I Saw The Light') een producent is. Rundgren is ook een van de zangers in het achtergrondkoor van dit nummer.

De zangeres

Met een liedje over verleiding van een dame in een auto is de aanwezigheid van een zangeres essentieel! Een inmiddels bekend feitje is dat Meat Loaf het nummer samen met zangeres Ellen Foley opnam, maar dat in videoclips en op het podium doorgaans een andere vrouw te zien was, te weten Karla DeVito:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ellen Foleys zangkunsten kregen gelukkig genoeg krediet dankzij eigen singles 'We Belong To The Night' en 'What's A Matter Baby'.

Karla DeVito is overigens wel een zangeres, te zien in bijvoorbeeld een Toppop optreden van haar single 'Almost Saturday Night'.

Voor het programma Top2000 a gogo werd een reportage gemaakt over Ellen Foley.

Honkbal?

De volledige versie van het nummer is voorzien van een stukje sportverslaggeving. Niet een bestaande wedstrijd, maar een speciaal opgenomen stukje met behulp van de sportstem van Phil Rizzuto. Hij verklaarde zelf vooraf niet op de hoogte te zijn van de seksuele ondertoon van het fragment in het lied...

Hit

Inmiddels is het nummer wereldwijd een cult-fenomeen. Wat de titel 'hit' betreft is het vooral Nederland waar het plaatje massaal werd verkocht: hier eindigde 'Paradise By The Dashboard Light' op #1, in Amerika op #39.

Covers

Het lied is vele malen gecovered, hieronder vind je een Nederlandse uitvoering door Paul de Leeuw en Imca Marina:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.