Goeiedag Haandrikman!
MAX

Terugblik: Goeiedag Haandrikman in Engelbert

foto: MAXfoto: MAX
  1. Nieuwschevron right
  2. Terugblik: Goeiedag Haandrikman in Engelbert

De zomer loopt op z'n eind. De eerste regio's zijn weer naar school en aan het werk. Tijd voor de laatste stop van de Goeiedag Haandrikman! zomertour!

Het Groningse Engelbert is de laatste locatie van deze zomertour. Een plek in het dorp die evergreens ademt is Muziekpodium Engelstede. Daar traden ooit grote namen als Mick Taylor, Ike Willis en The New Adventures op. Maar ook Herman Brood wist er de weg naar toe te vinden.

Dat er ook niets muzikaals boven Groningen gaat wordt duidelijk wanneer je de lange lijst aan Groningse muzikanten en bands ziet. Wia Buze, Freek de Jonge, Marlene Bakker, Peter Schaap, I.O.S, Ro-d-Ys, The New Adventures en natuurlijk Ede Staal. Het zijn artiesten en bands die hun oorsprong hebben op het Groninger land.

EDE STAAL

Een speciale plek in de lange lijst van Groningse artiesten heeft Ede Staal. Johannes Peetsma, beter bekend als TikTok Tammo, dook in het leven en de muziek van Ede Staal. Hij bewerkte de liedjes van de Groningse troubadour en gaat er de Nederlandse theaters mee langs.
"Er zijn altijd mensen die zeggen: Ede Staal, daar moet je niet aankomen. Maar de reacties waren zo goed dat ik het toch aandurfde er meer mee te doen."

Johannes Peetsma over Ede Staal

Quote

"De liedjes van Ede Staal zijn als ansichtkaarten"

Johannes Peetsma (TikTok Tammo)

Johannes Peetsma over Ede Staal

WIND EN ZEILEN

Zodra de zomerzon schijnt, schalt uit de speakers van de radio dat ene liedje: Wind en Zeilen van Splitsing. De Groningse band van Peter Groot Kormelink werd midden jaren 80 in één klap bekend door het liedje.

Splitsing bestond al even, maar succes was er niet en geld al helemaal niet. Maar toen het lied Wind en Zeilen een avond op televisie te zien was, stond de telefoon bij Peter Groot Kormelink roodgloeiend. “Ik wist niet wat er gebeurde! Alle optredens waren sinds die avond uitverkocht.”

Toen Peter Groot Kormelink het liedje voor het eerst hoorde was hij er niet weg van. "Muziekproducer Coen van Vrijberghe de Coningh vond de drumsound vanPhil Collins hip. Die bombastische galasaus ging ook over Wind en Zeilen. Ik dacht: het zal wel. Nou, de rest is geschiedenis."

Een grote hit is het liedje nooit geworden, maar nog iedere zomer is Wind en Zeilen op de radio te horen.

Peter Groot Kormelink over Wind en Zeilen

Groningen is de laatste stop van de Goeiedag Haandrikman! zomertour 2023

Goeiedag Haandrikman!