Evergreens

Het verhaal achter 'Je T'aime... Moi Non Plus'

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Je T'aime... Moi Non Plus'

Hoe zat het ook al weer met dit onmiskenbare hijg-liedje?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ultiem liefdeslied

Het begint allemaal met een prachtige blondine. Actrice Brigitte Bardot vraagt (geheime minnaar?) Serge Gainsbourg om het mooiste liefdeslied aller tijden te schrijven. Zo gezegd, zo gedaan, en de twee nemen ‘Je T’Aime… Moi Non Plus' op. Beluister 'm hieronder.

Echt niet

Naar verluidt is Bardots echtgenoot Gunther Sachs niet blij met de opname. Over zijn lijk wordt dit duet uitgebracht als single, zijn ze helemaal gek geworden?! Het “mooiste liefdeslied’ wordt daarop in de kast gezet. Brigittes versie zou nog jaren verstopt blijven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nieuwe amour

Krap een jaar later vormt Serge Gainsbourg (40) een koppel met de in Londen geboren actrice Jane Birkin (22). Hij laat haar ‘Je T’aime…’ horen, en Birkin is meteen verkocht. Samen nemen ze een nieuwe versie van het lied op.

foto: ANP

Jane Birkin & Serge Gainsbourg, 1970

“Zouden ze echt hebben ge-je-weet-weld in de studio?”

Ophef

Niet alles was ‘peace, love & rock and roll’ in de jaren ‘60: De ophef rondom het erotische lied is dan ook groot. Door al dat gehijg en gezinspeel is de song op veel radiozenders strikt verboden: denk aan Portugal, Brazilië, Spanje, Zweden en (natuurlijk) Vaticaanstad. In Nederland is ‘Je T’aime… Moi Non Plus’ een grote hit: #2 in de Top 40. In de jaren '70 is het nog eens een hit.

Ware liefde?

Jane Birkin en Serge Gainsbourg nemen samen een volledig album op en zijn zeker 10 jaar samen. In hun 10 jaar samen zetten ze dochter Charlotte op de wereld.

Oui, het lijkt een Frans-Brits sprookje...Totdat Jane Birkin in 1980 ‘moi non plus’ zegt en Serge verlaat voor een andere man.

Serge Gainsbourg overlijdt 2 maart 1991 op 62-jarige leeftijd, Jane Birkin overlijdt op 16 juli 2023 op 76-jarige leeftijd.