Evergreens

Het verhaal achter Day-O (The Banana Boat Song)

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter Day-O (The Banana Boat Song)

Daaaaaaay-O... Je zingt 't mee, maar waar gaat 't eigenlijk over?

Banana Boat Song

foto: ANP

Day-O

Day-O is Calypso

Harry Belafonte bracht Day-O (The Banana Boat Song) uit in 1956. Het nummer werd een hit en bracht Belafonte internationale bekendheid als de King of Calypso.

Calypso is een muziekstijl die oorspronkelijk afkomstig is uit Trinidad en Tobago. De stijl staat bekend om zijn opgewekte ritmes en sociaal-politieke teksten. Harry Belafonte werd beïnvloed door de calypso-muziek die hij hoorde in New York. Hij interpreteerde de stijl op zijn eigen manier, met onder meer pop-invloeden.

Trinidad en Tobago

foto: ANP

Trinidad & Tobago

Martin Luther King Jr.

Belafonte's politieke en sociale betrokkenheid is ook verbonden met zijn muzikale carrière. Hij gebruikte zijn muziek om sociale kwesties aan de kaak te stellen, zoals rassendiscriminatie, armoede en onrechtvaardigheid. Dit maakte hem tot een belangrijke figuur in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging van de jaren '50 en '60 en hij werkte samen met andere activisten zoals Martin Luther King Jr. en Sidney Poitier.

Harry Belafonte met Martin Luther King Jr.

foto: ANP

Harry Belafonte met Martin Luther King Jr.

Witte bazen

De Banana Boat Song heeft zelf ook een sociaal-politieke lading. Het nummer gaat over het harde leven van Jamaicaanse bananenbootwerkers die in de jaren '50 de zware ladingen bananen van de boten haalden. De tekst van het nummer bevat ook een verwijzing naar de ongelijke arbeidsomstandigheden van zwarte werknemers in vergelijking met hun witte bazen.

Harrys erfenis

Met zijn muziek en activisme heeft Harry Belafonte een belangrijke rol gespeeld in het populariseren van de calypso-muziek en het bevorderen van gelijkheid en rechtvaardigheid in de Amerikaanse samenleving.

Meer verhalen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!