BertOp5
KRO-NCRV

RadioReuzen: Zomerradio

  1. Nieuwschevron right
  2. RadioReuzen: Zomerradio

In de jaren 80 lieten verschillende omroepen Hilversum in de zomer achter zich om het land in te trekken met een bus, podiumwagen of zomertruck. Voor duizenden mensen de kans om radio te kijken en de gezichten te zien bij de stemmen die ze zo goed kennen.

Je hoort Ad Roland, Leoni Jansen en Chiel van Praag in deze aflevering van RadioReuzen over Zomerradio

Van Tytjerksteradiel tot Torremolinos, ze kwamen overal met de ‘TROS Zomertoer’, ‘VARA’s Lijn 3’ en ‘Veronica komt naar je toe deze zomer!’ Een schoolreisje voor radiomakers? Was dat niet heel duur? En leverde het goeie radio op?

Volgens Ad Roland was de TROS de eerste en gingen ze vooral op pad om zich te positioneren. Op zoek naar de achterban tot in Spanje aan toe met ook Ferry Maat en Tom Mulder in het team.

Chiel van Praag heeft het idee dat Veronica er juist mee begon, omdat Veronica in de zeezendertijd er al alles aan deed om van discjockeys als Lex Harding, Rob Out en Jan van Veen Bekende Nederlanders te maken. Maar of het, terugkijkend, goeie radio opleverde?

En Leoni Jansen kwam na haar opleiding aan de Kleinkunstacademie tussen doorgewinterde VARA-radiomakers terecht als Felix Meurders, Peter Holland en Alfred Lagarde. Uiteindelijk stopte ze met radio omdat dat moest van de televisie, zou ze dat nu nog steeds doen?

Luister nu naar de nieuwste aflevering van RadioReuzen:

#42 - Zomerradio, met Ad Roland, Leoni Jansen en Chiel van Praag - RadioReuzen

RadioReuzen

BertOp5 staat iedere week stil bij bijzondere radio, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Jingleweb.nl. Eens in de maand in de vorm van een uitgebreide podcast. Eerder al maakte Bert Kranenbarg in deze serie portretten over onder meer Met het oog op morgen, De toestand in de wereld (door mr. G.B.J. Hiltermann), Cappuccino van Sjors Fröhlich, De Meurders Methode over Felix Meurders, Ochtendshows met Edwin Evers, de Arbeidsvitaminen en Radionieuws.

Beluister ze allemaal:

Gerelateerde podcast

RadioReuzen

RadioReuzen