BertOp5
KRO-NCRV

Theo Koomen Award voor Mart Smeets

  1. Nieuwschevron right
  2. Theo Koomen Award voor Mart Smeets

Sportverslaggever Mart Smeets heeft de Theo Koomen Oeuvre Award 2019 ontvangen voor zijn hele carrière als sportverslaggever.

Video niet beschikbaar

Het is voor het eerst dat een sportverslaggever de Oeuvre Award wint.

Verrast

De 72-jarige Smeets krijgt de onderscheiding voor de ruim veertig jaar, waarin hij op radio en televisie verslag deed van grote sportevenementen, voornamelijk wielrennen, schaatsen en basketbal. Mart Smeets werd verrast door presentator Bert Kranenbarg van het NPO Radio 5-programma Bert op 5.

Smeets ontving de Theo Koomen Oeuvre Award uit handen van NOS-verslaggever Sebastiaan Timmerman, de winnaar van vorig jaar.

Karakteristiek​

Mart Smeets wordt door de jury geroemd om zijn enthousiasme, zijn vakmanschap en zijn veelzijdigheid.

Juryvoorzitter Evert ten Napel: “Mart Smeets heeft decennialang op zijn karakteristieke manier belangrijke sportwedstrijden naar de Nederlandse huiskamers gebracht. Niet alleen weet hij een onuitputtelijke feitenkennis te koppelen aan een bloemrijke vertelstijl, die nooit verveelt. Verschillende sporten mochten profiteren van zijn vakmanschap. Basketbal, schaatsen en wielrennen; als Mart Smeets daarvan verslag deed, waanden de kijkers en luisteraars zich in het stadion, of langs het parcours van de Tour de France.”

Mart Smeets vindt het eervol om de eerste Theo Koomen Oeuvre Award te mogen ontvangen. “Ik had iets met Theo, ik ben de enige van al die winnaars die met hem samengewerkt heeft. En die hem begraven heeft. Dus ik heb wel wat met Theo.”

Podcast

In de serie ‘RadioReuzen’ is daar ook een uitgebreide podcast met Mart Smeets te vinden. Over het Eurovisie Songfestival dat hem niets interesseert, over dubbelpresentatie op televisie die niet werkt, over de Tour de France van 2020 en over de Elfstedentocht waar hij verslag van gaat doen, als die tocht er komt:

#18 - Sportverslaggeving en veel meer, met Mart Smeets - RadioReuzen

Theo Koomen Award

De prijs, vernoemd naar één van de beroemdste Nederlandse sportverslaggevers van de twintigste eeuw, is zeven jaar geleden in het leven geroepen door de redactie van het KRO-NCRV-programma van Bert Kranenbarg.

Eerdere winnaars

2012: Hans van Zetten (Goud voor Epke Zonderland op de Olympische Spelen)2013: Andy Houtkamp (Champions Leaguewedstrijd Ajax-FC Barcelona)2014: Jack van Gelder (De 2-1 van Klaas-Jan Huntelaar in de WK-wedstrijd Nederland-Mexico).
2015: Gio Lippens (De grote valpartij in de Tour de France van 2015)
2016: Olav Mol (De eerste Grand Prix-overwinning van Formule 1-coureur Max Verstappen)
2017: Sinclair Bischop en Dennis van Eersel (Kampioenswedstrijd van Feyenoord voor RTV Rijnmond)
2018: Sebastiaan Timmerman (Schaatsster Esmee Visser wint gouden olympische medaille op de 5 km)