Het Ene Moment

#125 - Michelle van Dusseldorp mixt graag gezonde psychologie met gezonde theologie

  1. Podcastschevron right
  2. Het Ene Momentchevron right
  3. #125 - Michelle van Dusseldorp mixt graag gezonde psychologie met gezonde theologie

za 13 juni 2020

‘Twee weken quarantaine, zalig lijkt me dat!’

In Onderweg is Michelle van Dusseldorp te gast. Zij wil gezonde theologie en gezonde psychologie met elkaar mixen. Zij doet dat met haar stichting ‘Groundwork’, waarmee ze coaches en therapeuten opleidt. Ze omschrijft zichzelf als introvert, toch spreekt ze geregeld grote groepen mensen toe, en dat doet ze ook nog met de nodige humor. Michelle groeide op in Nieuw Zeeland, woonde op Malta, ging terug naar Nieuw-Zeeland maar woont inmiddels al bijna 20 jaar in Nederland. De coronatijd brengt natuurlijk de nodige ongemakken met zich mee. Toch vindt Michelle als introvert persoon het geen ramp dat het sociale leven op een wat lager pitje staat. Ze zegt: ‘Twee weken quarantaine, zalig lijkt me dat!’

Michelle groeit op in wat ze zelf noemt ‘een disfunctioneel gezin’. Ze leert God kennen als zij 17 jaar is tijdens een kloosterretraite. ‘Het was een alomvattende spirituele ervaring’, zegt ze hierover.

Na haar studie gaat ze voor een Bijbelschool naar Malta. Tijdens haar verblijf op het eiland komt ze in aanraking met de zogenaamde ‘Sheparding movement’. Michelle vertelt over deze beweging: ‘Je moest je overgeven aan je geestelijke leider, die bepaalde je grootste besluiten. Alles moest goedkeuring krijgen.’ Dit voelt voor Michelle te benauwend. En dus besluit ze een bijbelschool in Nederland te gaan doen. Daar komt ze haar man Cris tegen. Ze trouwen en verhuizen naar Nieuw-Zeeland waar ze 10 jaar in een opvang met ontspoorde Maorimannen werken.

In 2000 verhuist ze met haar man terug naar Nederland waar ze haar eigen psychologenpraktijk begint, dit groeit uit tot Stichting Groundwork. Onlangs bracht ze samen met Harry van der Pol het boek ‘Goed voelen’ uit. Hierover zegt ze: ‘Er is veel onwetendheid over je hoe je je emoties samen met je geloofd beleefd.’ In dit boek worden hier de nodige handvatten voor aangereikt.

Geloof is nog altijd Michelle’s belangrijkste drijfveer. ‘God is mijn grootste leermeester en papa’. Elsbeth Gruteke is een uur lang in gesprek met Michelle van Dusseldorp over haar geloof, haar werk en haar leven.