Het Ene Moment

#126 - Eelke Dekens inspireert jongeren zich in te zetten voor kwetsbare mensen

  1. Podcastschevron right
  2. Het Ene Momentchevron right
  3. #126 - Eelke Dekens inspireert jongeren zich in te zetten voor kwetsbare mensen

za 20 juni 2020

‘Het mooie van geven is, het werkt alle kanten op’

In Onderweg is Eelke Dekens te gast. Hij is een echte optimist. Hij ziet overal kansen en mogelijkheden. Zijn grote droom is dat jongeren zich als vrijwilliger inzetten voor mensen in een kwetsbare situatie in de samenleving. Hij is de directeur van inspiratienetwerk TijdVoorActie. Ook tijdens deze coronacrisis heeft hij niet stilgezeten. Eén van zijn grote helden is Dietrich Bonhoeffer.

Eelke groeit op in de Gereformeerd Vrijgemaakte Kerk in Ede. Hij omschrijft die kerk als ‘een hele warme betrokken gemeente.’ Op een zondag leest Eelke met zijn vrienden na de kerk in de Bijbel over het leven van Jezus. Ze komen tot de conclusie dat hun leven eigenlijk niet zo op dat van Jezus lijkt. En dus is het ‘tijd voor actie’. Er wordt een grote groep vrijwilligers gemobiliseerd die zich gaat inzetten voor kwetsbare mensen. Eelke zegt: ‘Het is prachtig als je denken verbindt aan het handelen, dan gebeurt er wat.’ Met Kerst gaan ze langs bij de opvang van het Leger Des Heils. Tot hun verassing krijgen de vrijwilligers heel veel terug voor wat ze geven. ‘Het mooie van geven is, het werkt alle kanten op’, zegt Eelke. Het initiatief groeit uiteindelijk uit tot ‘Stichting TijdVoorActie’.

Eelke werkt aanvankelijk 1,5 dag in de week voor de stichting, maar inmiddels is hij twintig jaar verder en is dit zijn full time job. De enthousiasteling uit Ede ziet duidelijk Gods leiding in zijn leven. Hij zegt: ‘Ik heb geen plannen en visie. Ze overkomen me.’ Eelke Dekens is een uur lang in gesprek met Elsbeth Gruteke over zijn werk, zijn geloof en zijn leven.