Het Ene Moment

#124 - Clara Sies, het verhaal achter de eerste Nederlandse voedselbank

  1. Podcastschevron right
  2. Het Ene Momentchevron right
  3. #124 - Clara Sies, het verhaal achter de eerste Nederlandse voedselbank

za 6 juni 2020

Clara Sies: ‘Zoals wij zelf geholpen zijn wilde wij andere ook steunen’

In Onderweg is Clara Sies te gast. Zij is wereldberoemd in Rotterdam. Daar startte zij namelijk samen met haar man Sjaak in 2002 de eerste Nederlandse voedselbank. Het werd een groot succes. Met hun ‘handen uit je mauwen’ mentaliteit’ kreeg het echtpaar veel voor elkaar. Het stel wordt door een vriend als ‘Rotterdamse gelovigen’ omschreven: ‘geen woorden maar daden’. In 2013 was het mooi geweest en stopte ze met hun werk voor de voedselbank. Maar toch niet helemaal. In 2017 werd er namelijk een gaarkeuken geopend. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Clara is de dochter van twee Joodse ouders die getraumatiseerd uit de oorlog komen. Ze groeit op in een tehuis. Ze krijgt als tiener verkering met Sjaak, die tien jaar ouder is dan zij. Zij krijgt in haar opvoeding in het tehuis het nodige mee van het Jodendom maar wordt uiteindelijk christen en laat zich dopen.

Clara en Sjaak gaan wonen in Rotterdam en hebben een succesvolle winkel in kleding en sieraden. Maar dan gaat alles fout. Er komen financiële problemen en schuldsanering volgt. In deze tijd ervaren het gezin veel steun van mensen om hen heen. Clara zegt: ‘We zijn op zulke bijzondere manier geholpen in die tijd. Er lag een envelop met 500 euro op de deurmat, we weten nog steeds niet van wie. Ook stond er een keer een zak met Sinterklaascadeautjes voor ons klaar.’ Toen Clara en haar man uit de schulden waren ontstond het idee om een voedselbank te beginnen. ‘Zoals wij zelf geholpen zijn wilde wij andere ook steunen’, zegt ze. Het succes van de Voedselbank zorgt wel voor de nodige druk op hun huwelijk en hun gezin. Daarover vertelt Clara openhartig.

Op dit moment wordt er gewerkt aan een boek waarin Clara en Sjaak hun levensverhaal vertellen. ‘Van kruimels en brood’ wordt de titel. Elsbeth Grutteke is in ‘Onderweg’ een uur lang met Clara Sies in gesprek over haar werk, haar geloof en haar leven.