Het Ene Moment

#123 - Marco Batenburg, de dominee die niet graag in de spotlights staat

  1. Podcastschevron right
  2. Het Ene Momentchevron right
  3. #123 - Marco Batenburg, de dominee die niet graag in de spotlights staat

za 30 mei 2020

Marco Batenburg: ‘Als je door de kerk geroepen wordt moet je ja zeggen’

In Onderweg is Marco Batenburg te gast. Hij is preses van de PKN en dominee in de Sintjanskerk in Gouda. Hij staat van nature niet zo graag in de spotlights. Toch zijn er normaal gesproken op zondag velen ogen op hem gericht. Marco was nog maar kort lid van de synode van de PKN toen hij de vraag kreeg preses te worden. ‘Als je door de kerk geroepen wordt moet je ja zeggen’. vertelt hij. Dat de kerken door Corona maanden leeg zouden zijn had hij van tevoren natuurlijk ook niet kunnen weten. Vanaf 1 juni mogen de kerken weer mondjesmaat open. ‘We snakken naar terugkeer’, zegt hij hierover. De samenkomsten moeten aan behoorlijk wat regels voldoen. ‘Ons kerkzijn is gemankeerd maar wij kunnen niet zomaar onze eigen weg gaan. We moeten zorgvuldig zijn. Stel je voor dat er mensen ziek worden, dat kan als een boemerang naar je terugkomen, dat moet je als kerk niet willen.’

Marco Batenburg groeide op in Sliedrecht. Hij studeerde kort wiskunde in Delft maar ging daarna Theologie studeren in Utrecht. Hij werd dominee voor de Gereformeerde bond in Zalk en later in Waddinxveen. Momenteel werkt hij parttime voor de Sintjanskerk in Gouda, een kerk die in tegenstelling tot veel andere kerken in Nederland elke zondag bomvol zit. Toen Marco werd gekozen als preses klonk er ook kritiek. Hij is immers een man en komt ook nog eens uit de behoudende hoek. Daarover zegt hij: ‘Het voelt ongemakkelijk maar je kunt niet echt wat terugzeggen. Beoordeel me maar op hoe ik het doe. Ik zit hier voor het geheel. Ik zit hier niet voor mijn eigen achterland. De kerk is van Christus en daar wil ik ook dienstbaar aan zijn’.

Elsbeth Grutteke is in ‘Onderweg’ een uur lang met Marco Batenburg in gesprek over zijn werk, zijn geloof en zijn leven.