Het Ene Moment

#122 - Marjon Moed onderzoekt wat en of ze nog gelooft

  1. Podcastschevron right
  2. Het Ene Momentchevron right
  3. #122 - Marjon Moed onderzoekt wat en of ze nog gelooft

za 23 mei 2020

Marjon Moed: ‘Ik kon niet belijden wat ik moest belijden’

In Onderweg is Marjon Moed te gast. Zij krijgt meer bekendheid door de persoonlijke documentaire ‘Single’, waarin ze onderzoekt waarom zij als dertiger nog steeds single is. Sinds kort is er een nieuwe documentaire van haar te zien; de zesdelige reeks ‘Holy Shit’. Hierin onderzoekt ze of zij nog iets wil met het christelijke geloof waarmee ze is opgegroeid. Een vraag die ook veel van haar leeftijdsgenoten bezighoudt. Naast het maken van documentaires doet Marjon nog veel meer; ze acteert, zingt en ontwerpt tassen. Vandaar dat ze zichzelf ‘creatief mogelijkmaker’ noemt. Met al haar talenten wil ze bijdragen aan ‘de dag dat alles goed komt’, vertelt ze aan Elsbeth Gruteke.

Marjon groeit op in het christelijke Ede. Ze heeft een hechte groep van vrienden in de kerk en gaat veel naar christelijke festivals en events. Toch vindt ze het verhaal van Jezus en het kruis altijd al lastig. ‘Ben ik gek, of zijn jullie het?’ Die vraag stelt zij zichzelf vaak. Veel van haar vrienden doen uiteindelijk belijdenis. Marjon vertelt: ‘Ik heb nooit belijdenis gedaan. Ik kon niet belijden wat ik moest belijden.’

Marjon doet in Rotterdam de theateropleiding van Codarts. Het leven buiten de christelijke bubbel bevalt haar goed. In de jaren die volgen verdwijnt de kerk steeds iets verder naar de achtergrond.

In de documentaire ‘Holy Shit’ vraagt Marjon zich af wat ze nog gelooft. Marjon gaat tijdens haar serie in gesprek met diverse mensen; met muzikanten, theologen en kunstenaars. Marjon vertelt dat ondanks alles het geloof haar nog steeds niet kan loslaten. Omdat ze nooit belijdenis heeft gedaan heeft ze een speciaal belijdenislied geschreven waarmee ze de serie afsluit. Stef Bos zegt hierover tegen haar: ‘Over 8 jaar kun je weer een belijdenis schrijven, en acht jaar daarna weer’. Dat is voor Marjon erg geruststellend.

Elsbeth Gruteke is een uur lang met Marjon in gesprek over haar werk, haar geloof en haar leven.