Deze Week

#35 - 'Arme mensen vinden we lastig' (S03)

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #35 - 'Arme mensen vinden we lastig' (S03)

vr 22 september 2023

Prinsjesdag is weer achter de rug en dat betekent dat er een hoop na te bespreken valt. Welke plannen brengen een glimlach op het gezicht en welke ideeën kunnen beter de prullenbak in? Wie droeg de mooiste hoed? En hoe was de Troonrede zelf? Moeilijk te begrijpen, volgens twee taalkundigen van de Universiteit Utrecht. De toespraak van de koning was nóg ingewikkelder dan de Troonredes van de laatste vier jaar. Dit moet anders, volgens Jurjen. Ook de koning moet daarbij een duit in het zakje doen.

In dezelfde Troonrede stond onder meer dat er 2 miljard euro wordt vrijgemaakt om de stijging van het aantal Nederlanders in armoede tegen te gaan. Uit Den Haag kwam er veel kritiek: het bedrag is volgens veel Kamerleden niet genoeg. Ook Talitha maakt zich boos over de plannen die zijn gepresenteerd. Maar moeten we niet meer kijken naar de houding van de maatschappij richting mensen die het niet breed hebben? Zo wijst Joram naar de zogenoemde ‘vijandige architectuur’ in grote steden. 

Er wordt nog volop gedemonstreerd op de A12 tegen de ruim 40 miljard euro die het kabinet heeft vrijgemaakt voor ‘fossiele subsidies’. Maar als deze kortingen op fossiele brandstoffen van tafel worden geveegd, wat zijn dan de maatschappelijke gevolgen? Volgens het Nederlands Dagblad zouden onder meer kerken flink meer kosten maken. Voor monumentale kerken kan de afschaffing zelfs voor een gat van 20.000 euro in de begroting zorgen. Brengt dit nieuws een klimaatneutrale samenleving niet verder weg?