Deze Week

#36 - 'De politie is niet je beste vriend' (S03)

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #36 - 'De politie is niet je beste vriend' (S03)

vr 29 september 2023

Den Bosch maakt zich op voor een coronaherdenking, georganiseerd door het Nationaal Comité Stilstaan bij Corona. Maar staan we niet te weinig stil bij de pandemie die onze maatschappij jaren in de greep hield? Tijdens de coronaperiode vond zo’n driekwart van Nederland dat er een coronaherdenkingsdag moest komen. Dat percentage is inmiddels fors gedaald. Joram vraagt zich af hoe het komt dat we schijnbaar alleen in slechte tijden naar (herdenkings)rituelen grijpen. “Waarom boeit ons dat niet meer als alles weer normaal is?”

Een thema dat Nederland wél bezighoudt, is autoriteit. Mensen lijken namelijk steeds minder respect te hebben voor degenen die boven hen op de sociale ladder staan. Uit onderzoek van DIT, het journalistieke platform van de EO, blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders vindt dat kinderen problemen hebben met het respecteren van autoriteit. En zo’n twee derde van de respondenten zegt dat de politie te weinig gezag heeft. Jurjens broer, die bij de politie werkt, merkt ook dat de hoeders van de wet lang niet altijd gerespecteerd worden.

Net als veel politieke partijen maakte de SGP de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma openbaar. Hoewel de partij vasthoudt aan het principe van een kandidatenlijst met uitsluitend mannen, zag het Nederlands Dagblad een tweetal opvallende veranderingen. Zo staan er in de top 5 drie kandidaten met een baard – voor een deel van de achterban een heet hangijzer – en drie top-5-kandidaten staan open voor vrouwen in de politiek. Cocky ziet daarnaast nog een ontwikkeling waar ze blij van wordt bij Nederlands oudste politieke partij.