Deze Week

#2 - 'De kerk is er voor de samenleving. Niet voor zichzelf' (S03)

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #2 - 'De kerk is er voor de samenleving. Niet voor zichzelf' (S03)

vr 20 januari 2023

Leeglopende kerken halen geld op om te overleven, kopte het ND afgelopen week. Nederland is geen gelovig land meer en de kosten van kerken stijgen. Hoe kijkt presentator en voorganger zijn Amsterdam Jurjen ten Brinke daar tegen aan? Want wat missen we als de kerk echt verdwijnt? 

Een groeiende groep Nederlanders wil zich niet meer met het nieuws bezighouden. Het is somber of mist context. In december schreef de NOS: “Voor wie het nieuws volgt en begaan is met mensen die lijden, was 2022 een deprimerend jaar". Opvallend, vind Jurjen. En hoe kijkt journalist en ex-hoofdredacteur van het ND Sjirk Kuijper daar tegen aan? Is het een taak van de media om naast het negatieve, ook het positieve nieuws bewust te brengen? 

Steeds meer jongeren kampen met suïcidale gedachten, en ook na corona zijn de cijfers niet gedaald. Het is onder jongeren zelfs doodsoorzaak nummer 1. Daar schrok Cocky Drost van. Een preventieprogramma op scholen ontbrak. Tot nu, want stichting 113 start met de aanpak STORM, waar docenten op scholen getraind worden om signalen van depressie te herkennen. 

Heb jij zelf hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0800 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl. Je kunt anoniem bellen en chatten.

Vorige week maakte ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers bekend dat hij de politiek gaat verlaten. Zijn opvolger werd afgelopen dinsdag gekozen in Mirjam Bikker. Vorige week zaten Sjirk, Jurjen en Cocky ook met elkaar aan tafel en bleek dat ze allemaal op de hoogte waren van het vertrek van Gert-Jan Segers. Hoe kijken ze aan tegen zo’n embargo? En wat verwachten ze van de nieuwe fractievoorzitter Mirjam Bikker?