Deze Week

#1 - ‘Ik doe aan zelfcensuur’ (S03)

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #1 - ‘Ik doe aan zelfcensuur’ (S03)

vr 13 januari 2023

De Stichting Ideële Reclame (SIRE) heeft deze week de mediacampagne Verlies elkaar niet als polarisatie dichtbij komt’ gelanceerd, om Nederlanders tips te geven hoe je het beste om kunt gaan met polarisatie.
Sjirk heeft moeite met deze campagne. ‘Het leidt ertoe dat ongelijke opvattingen geneutraliseerd worden. Je kunt niet alles wegrelativeren. Je moet elkaar niet zoeken vanuit het idee dat bij elke tweepolige discussie de waarheid in het midden ligt. Want er liggen standpunten ver van de waarheid’, legt hij uit. 

‘Ik heb niet het gevoel dat de waarheid in het geding is, maar het eerder gaat om vooroordelen over en weer’, reageert Jurjen. Volgens hem is het probleem dat er niet meer naar elkaar geluisterd wordt en je jezelf wel degelijk vol overtuiging in een kleurrijk midden kunt bevinden. Daarop deelt Sjirk een oud christelijk principe. 

Deze week viel de uitzending van ‘De Slimste Mens’ bij Sjirk verkeerd. ‘Waar is het geschiedenis onderwijs gebleven?’, vraagt hij zich af. ‘Soms is dat ene feitje een ankerpunt van een totaal besef van onze nationale geschiedenis en regionale diversiteit.’

‘Ik begrijp wel dat je sommige feitjes soms vergeet’, reageert Cocky.

Daarnaast bespreken Jurjen, Cocky en Sjirk het proces wat zich in Griekenland afspeelt tussen de Griekse justitie en 24 vrijwilligers.  
‘Ik blijf het zó gek vinden dat vrijwilligers die mensen uit het water redden, nu voor de rechter staan omdat zij mogelijk mensensmokkelaars zouden zijn’, reageert Jurjen. 
‘Het uitdagen van hulp moet ontmoedigd worden’, vindt Sjirk. ‘Griekenland daagt hiermee ook de rest van de wereld uit.’