Deze Week

#3 - 'Aan de Holocaust mag je niet twijfelen' (S03)

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #3 - 'Aan de Holocaust mag je niet twijfelen' (S03)

vr 27 januari 2023

Uit Amerikaans onderzoek zou blijken dat een kwart van de Nederlanders tussen de 18 en 40 jaar twijfelt aan de Holocaust. Dit veroorzaakte zowel gechoqueerde als kritische reacties; ook in de studio. ‘We hebben tastbaar bewijs, hoe kun je het dan ontkennen?!’, vraagt Cocky zich af. Talitha herkent een sentiment in de samenleving wat te veel wordt onderschat. ‘We falen erin om het Holocaust verhaal te blijven vertellen’, vindt ze. 
Wanneer deze historische gebeurtenis meer naar de achtergrond verdwijnt, verliezen we dan als samenleving ons morele meetlat? ‘Je hebt als samenleving een ‘dit nooit meer’ gevoel nodig om onderscheid te maken tussen wat beschaafd is en wat niet’. 

Door de populariteit van mensen als Andrew Tate, Jordan Peterson en Joël Beukers onder jonge mannen lijken zij een gat te vullen die door progressieven is ontstaan. Heerst er onderhuids te veel verwarring over mannelijkheid en vrouwelijkheid?
‘We zitten in een crisis over mannelijkheid en vrouwelijkheid’, zegt Talitha. ‘Is het niet logisch sommige mensen zich nu juist verankeren in een sterke mannelijke of vrouwelijke identiteit en op zoek gaan naar wat écht mannelijk of vrouwelijk is, omdat de rest zich allemaal naar een fluïde vorm aan het bewegen is?’
‘Maar waarom moet alles dan zó mannelijk?’, vraagt Cocky zich af.

Daten of zoeken naar een relatie binnen je eigen bubbel lastig? Het Instagram-account ‘Refomemes’ biedt de oplossing: op Valentijnsdag organiseren zij een blind date avond. In hoeverre is dit een veilig manier van daten of staat het de persoonlijke ontwikkeling in de weg?