Deze Week
EO

#44 - ‘Ik voelde me gepest en onveilig’ (S02)

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #44 - ‘Ik voelde me gepest en onveilig’ (S02)

vr 25 november 2022

Het Volkskrant artikel over de misstanden bij De Wereld Draait Door roepen herkenbaarheid en een fysieke ongemakkelijkheid bij Talitha Muusse op. Als voormalig Op1-presentatrice herkent ze de prestatiedruk en de heersende redactiecultuur. ‘Iedereen zegt tegen je dat het werk topsport is en de beste plek op Nederlandse televisie’. Volgens Talitha zit er ook een andere kant aan de medaille. ‘Ik voelde me gepest, gediscrimineerd en niet sociaal veilig op die redactie’.

Joram schrok van de realisatie dat hij zich die mediamentaliteit eigen heeft gemaakt door de jaren heen. ‘Het mediawereldje is zo klein. Als jij in de radio- of televisie wereld aan de slag wil, moet je je gewoon schikken aan het systeem. Dat mediasysteem moet uitgeroeid worden!’

Uit opinieonderzoek in opdracht van de SGP blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders voor een vergoeding van relatietherapie in het basispakket is. Cocky ziet relatietherapie als een medische noodzaak en pleit ervoor om het toe te voegen aan het basispakket. ‘Dat medische zorg alleen lichamelijk zou zijn is niet meer van deze tijd, onzin!’. 
‘Moeten we ons niet meer focussen op preventie?’, vraagt Joram zich af. ‘Dat betekent toch niet direct relatietherapie in het basispakket?’ 
En wordt hiermee ook de deur van het basispakket opengezet voor andere levensproblemen zoals psychische stoornissen of geldproblematiek?

Met Black Friday deze week en het WK wat in volle gang is, vraagt Joram zich af of onze principes rekbaar zijn geworden. Hebben we een soort vrijpas voor bepaalde evenementen om principes tijdelijk overboord te gooien?
Joram schrikt van wat hij daarin bij zichzelf constateert.