Deze Week

#45 - ‘Frontrunners Ministries is een RTL-4 geloof’ (S02)

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #45 - ‘Frontrunners Ministries is een RTL-4 geloof’ (S02)

vr 2 december 2022

Deze week bleek dat alleen rijke landen profiteren van de graandeal die tussen Oekraïne, Rusland, Turkije en de Verenigde Naties gesloten is. Deze deal zou de export van graan uit Oekraïne mogelijk moeten maken en de hongersnood in derdewereldlanden moeten bestrijden. Sinds het ingaan van de deal is er 600 miljoen ton graan naar Westerse landen geëxporteerd en slechts een half miljoen ton naar derdewereldlanden. ‘Ik werd daar vanbinnen zó boos en gigantisch verontwaardigd van’, vertelt Jurjen. ‘Dat we in staat zijn om opnieuw de economie en geld boven menswaardigheid te zetten’. Volgens Jurjen is dit een voorbeeld wat laat zien dat geld wederom de wortel is van al het kwaad.
 ‘Is deze deal goed bedoeld en fout gegaan of was dit vanaf dag één al de bedoeling?’, vraagt Joram.

Naar aanleiding van de genezingsdienst waar zo’n tweeduizend mensen op af zijn gekomen, is Cocky zich gaan verdiepen in de Evangelische stichting Frontrunners Ministries. ‘Ik begrijp waarom andere christenen jaloers zijn op deze beweging. Waar andere kerken leeglopen, groeit deze beweging als een malle’, zegt ze. Jurjen begrijpt waar de allergische reactie van sommige christenen vandaan komt. ‘Als theoloog zie ik dat in de theologie van Frontrunners heel veel geknipt en geplakt wordt. Dan trek je een tekst uit zijn context en daar ben ik gevoelig voor’.

Joram is opgegroeid in de charismatische kerk. Hoe kijkt hij terug op die tijd en hoe heeft hij genezingsdiensten ervaren?Uit onderzoek is gebleken dat dit jaar het hoogste ziekteverzuim in twintig jaar is gemeten in Nederland. Zoeken we onze identiteit in de verkeerde dingen? En hoe ontworstelen we onszelf hiervan?