Deze Week

#17 - "Excuus van KLM-baas klonk net als 4 mei toespraak" (S02)

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #17 - "Excuus van KLM-baas klonk net als 4 mei toespraak" (S02)

vr 6 mei 2022

Het andere verhaal van het turbulente Schiphol

Vandaag schuift Talitha Muusse aan bij Joram en Cocky. Als nieuwsgierige journaliste is ze naar Schiphol gegaan om verhaal te halen over de roerige meivakantie. Zowel voor reizigers evenals het KLM personeel was het een veelbewogen week. De hoge werkdruk en lage lonen waren aanleiding tot diverse stakingen, wat zorgde voor een drukte van belang op het vliegveld. Om niet te spreken over de geannuleerde vluchten. 

Een paar dagen geleden kwam KLM baas Dick Benschop met een excuus. ‘Hij biedt alleen de reizigers zijn excuses aan, maar niet de medewerkers’, geeft Talitha als reactie daarop. Het excuus in combinatie met de verhalen die zij op Schiphol hoorde, zorgde bij Talitha voor een persoonlijke tweestrijd die ze Joram en Cocky voorlegt.

Het achterliggende probleem van de ‘Abortus-ophef’

Ondanks dat we vandaag de vrijheid vieren, dreigt aan de andere kant van de oceaan een ander soort vrijheid ingeperkt te worden: de keuzevrijheid van vrouwen over hun lichaam.

Ondanks dat Cocky eerder uit principe nooit over abortus sprak, heeft ze het vandaag toch meegenomen naar de studio. De commotie deze week over het uitgelekte (concept) document van het hooggerechtshof in Amerika over de Abortuswet, ergert haar. Volgens Cocky heeft deze discussie niets te maken met een standpunt voor of tegen abortus, maar heeft het juist met een groter probleem daarachter te maken. ‘Ik ben reformatorisch opgevoed en mij is altijd geleerd: abortus is moord. Punt. Enige nuance was er nooit’, vertelt Cocky. Door de ervaringen rondom abortus die zij hoorde van vrouwen in haar praktijk, is Cocky tot nieuwe inzichten gekomen.

Joram, Talitha en Cocky gaan hierover met elkaar het gesprek aan, ieder met hun eigen opinie.

Benieuwd naar wat het drietal deze week over deze en andere actuele nieuwsonderwerpen te zeggen hebben of welke nieuwe inzichten zij met elkaar delen? Beluister dan nu de podcast van Deze Week!