Deze Week

#18 - "In Alblasserdam kijk je het kwaad recht in de ogen" (S02)

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #18 - "In Alblasserdam kijk je het kwaad recht in de ogen" (S02)

vr 13 mei 2022

Ablasserdam maakte de zwartste dag sinds tijden mee. Op één dag overleden vier van haar burgers, waarvan twee door een schietpartij. Sjirk heeft de kerkdienst gevolgd en in de podcast is te horen dat het hem raakt. In tranen vertelt hij: "Die muziek en de psalmen zijn nodig om er woorden aan te geven. Het is gewoon surrealistisch, maar tegelijkertijd zo waar: je zingt over hoop, terwijl er nog vier lichamen boven de grond staan. Dat ontroert mij." 

Joram vindt het bijzonder om te zien dat het dorp Alblasserdam zo verenigd optreedt. Bijvoorbeeld ook om de jongeren te betrekken bij het rouwproces. Zo wordt er een kampvuur voor hen georganiseerd om te praten over wat er is gebeurd. Op vrijdag vindt de uitvaart plaats.

Grensoverschrijdend gedrag? Schuld van vrouwen
Het zal weinig mensen zijn ontgaan dat figuren zoals Marc Overmars en Johan Derksen de publieke toorn over zich kregen. Cocky stelt echter dat de oorzaak van hun grensoverschrijdend gedrag bij vrouwen ligt. Een nogal pikante weergave van zaken.

"Vrouwen zijn thuis en op school de opvoeders. Zij leren jongens dat ze stoer en onverschrokken moeten zijn. Daarmee vergeten we dat ze hun emoties moeten kunnen uiten." De relatietherapeut vindt dat we onze zonen moeten leren zich in te leven in de ander. Nu verwaarlozen we hun emotionele weerbaarheid. 

Clubben in de kerk
Joram heeft muziek van de 'Jezus dj' meegenomen. Dat is muziek van Roberto Rosso die dance beats onder opwekkingsliederen heeft gezet.

"Ik stond een keer op christelijke conferentie waar op zondagochtend een dance dienst werd gehouden. We gingen worshippen en dansen. De eerste liedjes waren onwennig, maar het was voor mij wel een manier om betrokken te zijn." Volgens de EO-presentator is het een perfecte manier om jongeren de kerk leuk te laten vinden. Of Roberto Rosso op de EO-jongerendag te zien is, laat Joram nog in het midden. Wel is hij in deze podcast te horen.