Wekker-Wakker-Weekend!
MAX

Elvis Presley en televisie

  1. Nieuwschevron right
  2. Elvis Presley en televisie

Op 3 maart 1955 maakte Elvis Presley zijn televisiedebuut. Jan neemt je mee naar dat belangrijke moment in het leven van Elvis.

Er werd schande van gesproken! De muziek, de bewegingen. Dat wat Elvis Presley op het podium deed kon echt niet door de beugel. Zeker niet op de Amerikaanse televisie in de jaren 50. Het land waar nu alles lijkt te kunnen, keek toen met afgrijzen naar die vreemde jongen uit Memphis.

Elvis zal nog vaak gebruik maken van televisie en film en dat legt hem geen windeieren.

Doorbraak

Dat Elvis in 1955 op televisie te zien is, is het werk van de Nederlander Dries van Kuijk. Kort daarvoor wordt hij Elvis’ manager. Ruim twee decennia regelt hij alle onderhandelingen en tours. De Hollander noemt zichzelf Colonel Tom Parker. Die artiestenaam is niet voor niets: Dries is illegaal naar Amerika gekomen en heeft nooit een verblijfsvergunning gekregen.

Na het optreden op tv staan de platenlabels opeens in de rij voor Elvis en voor een recordbedrag van $40.000 tekent hij op zijn 21e een contract. De eerste single ‘Heartbreak Hotel’ wordt een nummer 1-hit.

Gillende meisjes, boze ouders

Elvis verovert Amerika met zijn opzwepende muziek en sensuele dansbewegingen op het podium. Meisjes vallen massaal in katzwijm voor de zanger. FBI-directeur J. Edgar Hoover krijgt boze brieven van mensen die vinden dat Elvis een bedreiging voor de staatsveiligheid is.

Quote

Zijn handelingen en bewegingen zijn van dien aard dat ze de seksuele passie van de tienerjeugd gaande maken.

fragment uit een brief naar FBI-directeur J. Edgar Hoover

Live from Hawaii

Elvis Presley heeft een vreemde carrière. Hij maakt hoge pieken en hele diepen dalen mee. Maar steeds weet Elvis terug te komen en het publiek weer voor hem te winnen. Dat doet hij door zijn muziek te veranderen, maar vooral ook door slim gebruik te maken van televisie.

In 1973 stunt Elvis met het eerste concert dat wereldwijd per satelliet te volgen is. De show met de titel 'Aloha From Hawaii Via Satellite' is in ruim 40 landen wereldwijd te volgen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.