Volgspot
KRO-NCRV

De ander zien, jezelf zijn

foto: Visual Radio
  1. Nieuwschevron right
  2. De ander zien, jezelf zijn

Onder de noemer 'De ander zien, jezelf zijn' komen de gehele maand mei racisme, discriminatie en diversiteit bij de NPO extra onder de aandacht op televisie, radio en online. Theatermaker en theaterdirecteur Jorgen Tjon a Fong is daarom vier avonden gastprogrammeur van Volgspot.

Vanavond is Jorgen Tjon van De Kleine Komedie in Amsterdam nog één keer gastprogrammeur van Volgspot.Dit keer nodigde hij culinair publiciste Janny van der Heijden uit, die je natuurlijk kent van Heel Holland Bakt. Zij vertelt hoe op het eerste gezicht oer-Hollandse gerechten hun oorsprong hebben in verre streken. Ook is Xillan Macrooy aanwezig. Hij laat o.a nummers horen van zijn nieuwe ep 'Crowning Gods'.

Op 19 mei nodigde Jorgen Nina de la Parra uit. Ze is theatermaker, schrijver, cabaretier, woordkunstenaar, half Surinaams maar zelf wit, omdat ze die identiteiten in haar werk gebruikt, ze worstelt constant met die identiteiten in haar, én omdat er mensen als Nina nodig zijn om de grenzen van het genre cabaret op te rekken want zij maakt crossovers. Ze gebruikt allerlei mogelijke vormen om haar verhaal te vertellen.

We hebben allemaal verschillende identiteiten in ons. Jorgen vindt het interessant om te zien hoe die tot uiting komen en hoe daar dan kunst van wordt gemaakt waar een groot publiek van kan genieten.

Wat maakt Nina zo uniek in zijn ogen: ze is ontzettend eigenzinnig, ze snijdt interessante thema’s aan (identiteit, gender, feminisme, seks) en pakt ze op een interessante manier aan. Niet alleen poëtisch, maar ook grof in haar taalgebruik om de pijnlijke kanten in zichzelf te laten zien , meedogenloos voor zichzelf. De ander in Nina is het archetype van de man. Maar ook die is fluide, dan weer Surinaams, dan weer Nederlands, dan weer macho, etc.

Nina is zelf vooraf helemaal niet bezig met thema’s, het kom gewoon allemaal vanzelf. Door alles wat ze gedaan heeft komen er verschillende culturen in haar samen. Inmiddels is ze gestopt om te proberen daar één geheel van te maken. Ze heeft zich ook steeds moeten bewijzen dat ze Surinaams is, dat doet is ook niet meer. Ze past niet in een malletje en heeft de behoefte te leven in een mix van mensen, zwart en wit, man en vrouw, andere gendervormen.

Op 6 mei nodigde hij cabaretière Jetty Mathurin uit, die bijvoorbeeld met haar personages Taante en Stanley heel Nederland deed lachen in haar theatershows. Eigenlijk heeft ze vijf jaar geleden afscheid genomen van het theater, maar soms maakt ze een uitzondering. Aanstaande zondagmiddag bijvoorbeeld, als ze in de Stadsschouwburg Utrecht de speciale moederdagvoorstelling 'O..Ma!' speelt. Want ja, een oma is Jetty inmiddels ook. Een oma met karakter!

Bekijk hier het hele interview