NPO Radio 5

Sterfdag John Lennon

  1. Nieuwschevron right
  2. Sterfdag John Lennon

Het is 37 jaar geleden dat John Lennon is doodgeschoten. Het is een dag die de wereld op zijn kop zet, overal hoor je zijn muziek en je hoeft de krant maar open te slaan om zijn naam te zien staan.

'Beatle John Lennon gedood'

Op 8 december 1980 begint de dag rustig voor John Lennon. Samen met Yoko verlaat hij zijn huis voor een fotoshoot voor de cover van Rolling Stone Magazine. Als ze naar buiten gaan, staat er een groepje fans op hem te wachten. Onder hen ook fan en fotograaf Paul Goresh. Hij neemt op dat moment een foto van de zanger en een fan. Hij heeft dat moment nog geen idee dat dit één van de laatste foto's is die van Lennon worden gemaakt en dat ook nog eens zijn moordenaar op de foto staat."

Na een lange dag keren John Lennon en Yoko Ono terug naar hun apartement, Mark David Chapman, de fan die eerder die dag nog een handtekening laat zetten op het nieuwste album van de oud-Beatle, staat hen op te wachten. Hij schiet vijf keer. Vier kogels raken John Lennon en een uur later overlijdt hij in het ziekenhuis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Moordenaar stalkt hem drie dagen'

Steeds meer details over de moord komen vrij en een aantal dagen na zijn dood kopt de krant Daily Mirror: 'Moordenaar stalkt hem drie dagen'. Het gaat over Mark David Chapman, een man die altijd al last heeft gehad van stemmen in zijn hoofd. Hij is op het moment van de moord al jaren geobsedeerd door het boek The Catcher In The Rye met hoofdpersoon Holden Caultfield. Het boek gaat over een verwarde jongen die van huis wegrent en gaat dwalen in New York. Naast zijn obsessie voor het boek ontwikkelt hij ook een haat voor john Lennon, de man waarvan hij vroeger een groot fan was. Het is zelfs zo erg dat hij het plan krijgt om Lennon te vermoorden, hij reist een aantal keer af naar New York om het te doen, maar toch keerde hij steeds weer terug. Tot 8 december 1980. Chapman krijgt een levenslange gevangenisstraf.

'Dood van een held'

De dag na zijn dood kopt de krant Daily Mirror: 'Death of a hero' en een held dat is de oud-Beatle zeker. Zijn dood brengt veel teweeg. Op alle radiostations is zijn muziek te horen en alle kranten schrijven over hem. De hele wereld is in rouw en veel mensen brengen een eerbetoon aan de zanger. Zo zijn er onder meer door alle andere Beatles liedjes over John Lennon gemaakt. George Harrison schrijft het nummer 'All Those Years Ago':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: ANP