NPO Radio 5

Het verhaal achter 'I Will Follow (Live)'

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'I Will Follow (Live)'

Op deze mogen wij Nederlanders 'n beetje trots zijn! In ‘Het Verhaal Achter’ leer je meer over opzienbarende liedjes.

(foto: Youtube/Veronica's Countdown)

De eerste

Voor U2 was ‘I Will Follow’ veel 1-en: Het eerste nummer dat je hoort op hun eerste studioalbum Boy (1980), is namelijk ‘I Will Follow’! Bono schrijft het up tempo lied over zijn moeder, die onverachts overleed toen de zanger pas 14 jaar jong was. De clip die wordt opgenomen bij het lied is ook de allereerste video voor U2, maar of het een MTV succes was?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen doorbraak… of toch wel?

Opgenomen in Dublin, bevat het debuutalbum (en opvolger van de EP Three) geen hitnoteringen in ons land. In 1981 brengt de groep alweer een nieuw album (October) uit. Maar in 1982 is er een comeback voor 'I Will Follow'...

Live in Nederland

Dan verschijnt namelijk een live uitvoering van ‘I Will Follow’ op single. De opnames worden op 14 mei 1982 gemaakt tijdens het programma ‘Veronica’s Countdown’, in het onopmerkelijke zalencomplex ’t Heem, in Hattem. Zanger Bono is dan net 22 jaar oud. Het nummer wordt gemixt door Ad Bouwman en zo’n 5 maanden later verschijnt dan de single: ‘I Will Follow (Live)’. Deze versie groeit uit tot de eerste hit voor het Ierse gezelschap in Nederland (#12 in de Top 40).

Jaren 80 en verder

In de daaropvolgende jaren blijven de hits maar komen: 12 Nederlandse Top 40 noteringen in de 80s, 15 in de 90s en 16 in de 00s. Hun eerste #1 hit in ons land scoort de band pas aan deze kant van de 21e eeuw: ’Beautiful Day in 2000. 18 jaar na ‘I Will Follow (Live)'.