NPO Radio 5

70 jaar na Hiroshima

  1. Nieuwschevron right
  2. 70 jaar na Hiroshima

Men zegt wel eens 'de wereld staat in brand'. Op 6 augustus 1945 was dit ook echt het geval.

Enola Gay

Op 6 augustus vliegt B-29 bommenwerper Enola Gay van Tinian naar Hiroshima en werpt de bom af. In een flits komen 78.000 mensen om het leven. In de daaropvolgende dagen stierven nog veel mensen als gevolg van stralingsziekte. Anno 2015 wordt geschat dat de bom maar liefst 237.062 mensen uiteindelijk het leven heeft gekost. Ouderen hebben vandaag de dag nog steeds speciale zorg nodig.

NOS

Op NOS.nl is een interview met Hirano te zien: "Mijn huid hing eraf", zegt de oude man over die noodlottige dag. Hij was twaalf toen hij op school de bom overleefde.

Muziek

Waar het bombardement een duidelijk strategisch doel had (4 dagen later capituleerde keizer Hirohito) is de verslagenheid enorm. De Koude Oorlog brengt dat gevoel in de daaropvolgende decennia alleen nog maar sterker naar de voorgrond.

Denk bijvoorbeeld aan 'Morning Dew', origineel van Bonnie Dobson:

en 'Eve Of Destruction' van Barry McGuire:

In de jaren '80 bracht synthpop band Orchestral Manoeuvres In The Dark het lied 'Enola Gay' uit, geen hit in ons land. Ook Doe Maar is er mee bezig:

Herdenken

In Japan is de ramp herdacht. Ook in de rest van de wereld staan we er bij stil, al is het maar even. Er is veel veranderd. Maar hebben we geleerd van deze oorlogsdaad? Het antwoord is nog altijd op de vlucht: