Evergreens

Het verhaal achter 'Sweet Home Alabama'

foto: Flickr (commons) - Andrew Kingfoto: Flickr (commons) - Andrew King
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Sweet Home Alabama'

In 1974 bracht de band Lynyrd Skynyrd z’n grootste hit uit in Amerika. Wat weten we over ‘Sweet Home Alabama'?

Het was niet hun ‘home’

De band Lynyrd Skynyrd -wiens naam overigens een verbastering van een gymleraar Leonard Skinner is- komt niet uit Alabama maar de stad Jacksonville, in het noorden van Florida. Beroemde muzikanten als de Allman Brothers en Ray Charles hebben er ook gewoond, Pat Boone is er zelfs geboren.

Muscle Shoals

De heren vertoefden wel lange tijd en met plezier in de staat. Hoofddoel was muziek maken in de (toen al) legendarische Muscle Shoals studio.

Vier sessiemuzikanten, liefkozend ‘the Swampers’ genoemd, verbouwden in 1969 een showroom voor doodskisten tot studioruimte. Het gebouwtje in Sheffield, Alabama verwelkomde grootheden als Joe Cocker, Cat Stevens, Aretha Franklin en The Rolling Stones.

Lynyrd Skynyrd nam er in de periode 1970-1972 verschillende nummers op.

Op onderstaande LP hoes van Cher zie je de voorzijde van Muscle Shoals en de 'Swampers' staan:

Neil Young

Er is veel geschreven over de “vete” tussen Lynyrd Skynyrd en de Canadese superster… Maar deze was er eigenlijk helemaal niet. Neemt niet weg dat Young in ‘Sweet Home Alabama’ eventjes de wind van voren krijgt, omdat hij het zuiden van de VS over een kwaadaardige kam scheert in zijn ’Southern Man’:

Quote

Tall white mansions and little shacks, Southern man when will you pay them back?

Neil Young - Southern Man
Quote

I hope Neil Young will remember, A southern man don't need him around anyhow

Lynyrd Skynyrd - Sweet Home Alabama

De nalatenschap

Nooit als single uitgebracht in Nederland, heeft ‘Sweet Home Alabama’ ook in Nederland de status van evergreen weten te bemachtigen en was in meerdere edities van onze Evergreen Top 1000 te vinden.

Muziek

'Sweet Home Alabama' is dus simpelweg een ode aan het zuiden, geschreven door een groep muzikanten uit Florida over een groep muzikanten in Alabama. Muziek is de beste verbinder!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bijzondere versies

'Sweet Home Alabama' is meermaals gecovered, o.a. door zangeres Jewel en countryster Garth Brooks. Hieronder vind je een live opname door de Charlie Daniels Band:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.