NPO Radio 5

Het verhaal achter 'My Lady Of Spain' van The Classics

foto: Google
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'My Lady Of Spain' van The Classics

Dit is het verhaal over hoe de vlaaiensound, Limburgse tegenhanger van de Volendamse palingsound, bíj́na niet bestaan had.

Bijna nooit gebeurd

Het nummer ‘My Lady Of Spain’ van The Classics is in het jaar 2020 te vinden op plek 718 in de evergreen top 1000, maar was bijna niet als single uitgebracht. Dat we nummer nu nog kennen is te danken aan een oplettende geluidstechnicus.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lange weg

De band The Classics bestaat al begin jaren 60. Standplaats was Stramproy in Limburg. Tot aan een doorbraak met ‘My Lady Of Spain’ in 1972 is het buffelen voor de broers Harrie en Hub Broens en hun mede-muzikanten.

Lening van de burgemeester

De band bestaat uit vijf leden en alle vijf leggen zij op zeker moment ƒ 5000,- in om de benodigde apparatuur en een busje te kunnen bekostigen: een klein fortuin. Dat The Classics serieus zijn in hun pogingen om succesvol te worden, blijkt daarnaast uit het feit dat de mannen zelfs de burgemeester van Stramproy vragen om een investering te doen in de band, in de vorm van een lening. De burgemeester weigert beleefd.

Geluidstechnicus

De aanhouder wint: in 1972, na jaren van investeren, vindt een geluidsman een opname uit het eind van de jaren 60 van The Classics en is enthousiast. Destijds is niets met het betreffende liedje gedaan. Hij pleit ervoor “My Lady Of Spain’ alsnog als single uit te brengen.

Doorbraak

Het nummer wordt de doorbraak van The Classics. In de jaren 70 volgen nog enkele hits waarvan, naast ‘My Lady Of Spain’, ‘Yellow sun of Ecuador’ de bekendste is. De fan club van de band telt op zeker moment 1000 betalende leden en is daarmee de grootste van Nederland.

Vlaaiensound

Het is dus dankzij het harde werken van de band zelf en een klein beetje geluk dat we nu nog mogen genieten van wat Joost den Draaijer ooit ‘vlaaiensound’ is gaan noemen: de Limburgse tegenhanger van de Volendamse palingsound. En het is dankzij een oplettende geluidsman dat het bekendste vlaaiensoundlied kon uitgroeien tot een ware evergreen!

foto: Google

Dit is een verhaal van Jan Papparazzi in De Weekendborrel. Luister het hier: