NPO Radio 5

Podcast-tip: De Laatste Dagen Van... Freddie Mercury

foto: AVROTROS / Peter Kortlevefoto: AVROTROS / Peter Kortleve
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast-tip: De Laatste Dagen Van... Freddie Mercury

Freddie Mercury werd geboren op 5 september 1946 en overleed op 24 november 1991 aan de slopende ziekte Aids. Daarmee kwam er een einde aan Queen, één van de populairste bands van de jaren '70 en '80. In de podcast-serie ‘De Laatste Dagen Van… Freddie Mercury’ blikken makers Wibo Dijksma, Anne Hurenkamp, Michiel Tjepkema en Queen-expert Edger Hamer terug op het turbulente leven van de zanger.

AVROTROS- en NPO Radio 5-podcast ‘De Laatste Dagen Van...'

In zes afleveringen worden Freddie’s laatste dagen nauwkeurig in kaart gebracht. Maar de makers staan ook stil bij de artiest Freddie Mercury, zijn onstuimige jaren vol seks, drugs en rock ‘n roll en uiteraard komt zijn legendarische werk met Queen uitgebreid aan bod. Samen met AVROTROS-dj Bart Arens ontleden de makers Freddie’s meesterwerk Bohemian Rhapsody, aan de hand van de originele meersporenopnames met zang, piano, bas, drums en gitaar. Tania Kross buigt zich over het revolutionaire opera-gedeelte in het nummer.

Beluister hier de eerste aflevering - De Laatste Dagen Van... George Michael

Interviews, archiefmateriaal en muziek van Freddie Mercury

Aan de hand van interviews met Freddie Mercury, oude en nieuwe interviews met familie, vrienden, fans en andere betrokkenen, zeldzaam archiefmateriaal en natuurlijk de muziek van Freddie en Queen wordt een portret geschetst van zijn leven. In de laatste twee afleveringen reizen de makers af naar het Zwitserse Montreux - een geliefde plek van Freddie en Queen - waar zij een ontmoeting hebben met Peter Freestone. Twaalf jaar lang was hij Freddie’s persoonlijke assistent. Peter was erbij toen Freddie zijn laatste adem uitblies.

Beluister meer en abonneren

Wat is een podcast?

Een podcast kan van alles zijn: Een interview met een bekende Nederlander, een spannend hoorspel, een documentaire over een artiest of een achtergrondreportage. Sommige podcasts zijn series met een begin en einde, anderen staan op zichzelf. Ook verschillen podcasts in lengte, van 10 minuten tot langer dan een uur!

Wanneer je je in een app abonneert op een podcast krijg je bij nieuwe afleveringen een handige melding dat er een nieuwe aflevering voor je klaar staat. Deze kan je dan downloaden en beluisteren wanneer je wilt.

Je vindt podcasts op verschillende sites, platforms en apps zoals op deze site, de NPO Radio 5 app of NPO Luister.