Artiest

Queen - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Queen
Een van de meest succesvolle bands uit de popgeschiedenis. Queen scoort in Nederland zes keer een nummer 1-hit ('Bohemian Rhapsody', 'Somebody To Love', 'Crazy Little Thing Called Love', 'Under Pressure', 'I Want To Break Free' en 'Radio Ga Ga'). Op 24 november 1991 sterft zanger Freddie Mercury aan de gevolgen van AIDS.

Queen onstaat als de weinig succesvolle band Smile ophoudt met bestaan. Drummer Roger Taylor en gitarist Brian May gaan met z'n tweeën verder en Farrokh Bulsara, aka Freddie Mercury, sluit zich bij de twee aan. Een lange zoektocht naar een goede bassist volgt en in 1971 komt John Deacon bij de band. Queen is compleet! Na veel kleinschalige optredens en gratis demotapes toont EMI interesse. Na het eerste album Queen mag de band mee op tour met Mott The Hoople. 

Ziekte

Een jaar later, na Queen II, moet Queen een VS-tour met dezelfde band afbreken omdat Brian May is geveld door hepatitis. Zonder May gaat Queen de studio in om aan het derde album te werken. Sheer Heart Attack levert een hit (’Killer Queen’) en internationale erkenning op.

Platina

Queen tourt voor het eerst als hoofdact in de VS en Japan en door het enorme succes moest de band zelfs extra concerten inlassen. A Night At The Opera levert Queen voor het eerst platina op én een nummer één hit. Hoewel iedereen afraadt om ’Bohemian Rhapsody’ als single uit te brengen, breekt het alle records.

Paardenrace

In september ’76 bedankte de band zijn fans met een gratis concert in Hyde Park, een concert dat naar schatting 150 tot 200.000 bezoekers trok. En twee maanden later leverde een speciale paardenrace ter promotie van A Day At The Races een voorverkoop van meer dan een half miljoen op. Van dat album komt de hit ’Somebody To Love’.  

Champions

Het volgende album, News Of The World, levert twee hitsingles op: ’We Will Rock You’ en ’We Are The Champions’. ’We Will Rock You’ wordt in Frankrijk na twaalf weken van de nummer één positie verstoten door... ’We Are The Champions’.

Fietsende meisjes

Queen laat zien dat het van groots aanpakken houdt! Vijftig naakte meisjes die in het Wimbledon-stadion een fietsenrace houden, moeten de single ’Bicycle Race’ promoten. En het lanceringsfeestje voor het album Jazz (1978) is na 25 jaar nog steeds berucht. 

Synthesizers

Tijdens de jaren zeventig hanteert Queen een "geen-synthesizer"-regel. Dit staat ook duidelijk vermeld in de albums van Queen. Hier komt een einde aan als het album The Game uitkomt in 1980. Een kentering in de muziek van Queen.  

Publiek

In ’81 levert een samenwerking met David Bowie de hitsingle ’Under Pressure’ op. Ook 1984 is een ’hitjaar’, met ’Radio GaGa’ dat in 19 landen op nummer één komt en met ’I Want To Break Free’. In 1981 is Queen de eerste rockband ooit die in Zuid-Amerika tourt. In Sao Paolo, Brazilië, speelt Queen voor het grootste betalende publiek ooit. In twee avonden komen 251.000 Braziliaanse Queen-fans kijken.

Oostblok

Vijf jaar later zorgt Queen weer voor een precedent, door als eerste rockband in het Oostblok te spelen. De zaal in Budapest, Hongarije, is lang op voorhand uitverkocht. Door de jaren heen blijft Queen albums uitbrengen en hits scoren. Op 23 november 1991 schokt Freddie Mercury de wereld wanneer hij aankondigt dat hij AIDS heeft. Een dag later sterft hij.

Onderscheiding

Het Mercury Phoenix Trust, postuum opgericht, zamelt geld in voor AIDS-bestrijding. Een jaar later krijgt Freddie Mercury een onderscheiding voor zijn bijdrage tot de Britse muziek.

The Freddie Mercury Tribute Concert

De overige queen-leden nemen afscheid van het publiek met een indrukwekkend optreden in een uitverkocht Wembley-stadium. Onder anderen Liza Minelli, Elton John en David Bowie nemen de zangpartijen van Mercury over. Maar vooral met George Michael maakt Queen indruk. Samen brengen ze een nieuwe versie van ’Somebody To Love’ uit.

Made in Heaven

In 1995 verschijnt Made In Heaven, het twintigste en laatste Queen-album. Tijdens de laatste maanden van Mercury’s leven waren de opnames begonnen en de overige bandleden hebben het album afgewerkt en uitgebracht als een "ode aan de onsterfelijke geest van Mercury".

John Deacon

Voor veel Queen-fans en voor bassist John Deacon houdt Queen op met bestaan. John heeft zich vanaf 1997 uit het openbare leven teruggetrokken en heeft sindsdien nog maar sporadisch contact met Brian May, Roger Taylor en manager Jim Beach. Brian en Roger gaan echter nog wel door met optreden onder de naam Queen.

Queen And Paul Rodgers

In 2005 gaan Brian May en Roger Taylor een samenwerking aan met Paul Rodgers, de voormalige zanger van onder meer Free en Bad Company. Hoewel hij Freddie Mercury vervangt, heeft Rodgers een heel eigen stemgeluid. Er wordt dan ook opgetreden onder de naam ‘Queen And Paul Rodgers’.

Musical

Queen speelt in Ahoy en Gelredome en heeft een eigen musical, We Will Rock You. Joop van den Ende produceert een Nederlandse versie van de show in 2010. De vertaling is gedaan door Martine Bijl. In 2013 komt de originele Engelse versie naar Nederland.