NPO Radio 5

Elvis terug op het podium

  1. Nieuwschevron right
  2. Elvis terug op het podium

31 juli 1969 was een belangrijke dag voor Elvis Presley. De -toen al- legende stond voor het eerst in jaren weer op de planken!

Veranderingen

Het is belangrijk om je te realiseren dat Elvis dan al ruim 6 jaar niet voor een groot publiek live heeft opgetreden... Na zijn laatste nummer 1 hit in 1962 was er onder andere een 'British Invasion' gaande. 'The King' had een veranderend muzieklandschap om tegen op te boksen.

De 'comeback special' uit 1968 was een gecontroleerde opname met klein publiek:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vertrouwen

Die special, uitgezonden op de Amerikaanse televisie in december '68, werd echter zo goed ontvangen dat Presley's zelfvertrouwen toenam: de plannen werden in werking gezet voor een grootse show in de dan nog grootste zaal van gokparadijs Las Vegas: 2000 man.

Uit vorm

Zorgen waren er genoeg: Presley was zowel vocaal als lichamelijk en geesteijk uit vorm, de rock & roll had dan al zijn sporen na een 13-jaar lange loopbaan achtergelaten.

He's back

Op 31 juli was het tijd: de premiere... De zenuwen moeten door zijn lijf hebben gegierd. Maar het was een grandioos succesvol concert dat 'The King' met meerdere #1 hits (waaronder 'Suspicious Minds') bovenaan het muziekwereldje zette. De records in Vegas werden verpulverd.

Video

Van het optreden zijn nagenoeg geen beelden te vinden: ze zijn simpelweg niet opgenomen in de vroege stadia. Hieronder zijn wat zeldzame plaatjes uit die periode te zien:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.