NPO Radio 5

Het verhaal achter 'A Whiter Shade Of Pale'

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'A Whiter Shade Of Pale'

'A Whiter Shade Of Pale' werd op 12 mei 1967 uitgebracht op single: de popmuziek zou nooit meer hetzelfde zijn.

'A Whiter Shade Of Pale'

De single van de Engelse groep Procol Harum is gelijk een wereldwijde hit! Het is het eerste nummer dat tot twee maal toe de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 bereikt. De eerste keer vijf weken in 1967 en de tweede keer drie weken in 1972.

Bach

De muziek van Gary Brooker is geïnspireerd op een stuk van Bach (aria op de g snaar). Hij begint het stuk te spelen op de toetsen, maar weet na een paar maten niet meer hoe het verder gaat. Dan verzint hij zelf een vervolg: de muziek voor een evergreen is geboren!

Wittere tint bleek

De tekst van 'A Whiter Shade Of Pale' valt bij Brooker in de bus rond de tijd dat 'ie de muziek net heeft geschreven. Tekstschrijver Keith Reid heeft het hem gestuurd, samen met nog wat andere teksten.

Over hoe de tekst tot stand komt zegt Reid dat hij op een feestje mensen hoorde praten over een derde persoon. Het ging erover dat diegene "er bleek uit zag". Reid gebruikte het. Hij maakte er 'A Whiter Shade Of Pale (een wittere tint bleek) van.

De collega's van de NTR maakten voor Top 2000 a gogo deze reportage:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Radio 5 Evergreen Top 1000

Wat zijn de allermooiste evergreens ooit gemaakt volgens de luisteraars van NPO Radio 5? De Evergreen Top 1000 is dé jaarlijkse lijst van NPO Radio 5 met klassiekers uit alle muziekdecennia.

De Evergreen Top 1000 wordt jaarlijks in november uitgezonden op NPO Radio 5.

BEKIJK DE LIJST