Naar homepage
NPO Radio 5

Het verhaal achter 'Save The Last Dance For Me'

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Save The Last Dance For Me'

In 1961 stond deze gevoelige van The Drifters op 1 in ons land! Maar waar gaat het over?

(foto: ANP foto)

Doc Pomus en Mort Shuman (o.a. ‘Le Lac Majeur’) schrijven het lied samen in dienst van Atlantic Records. Het is een gouden duo, met meerdere #1 hits op de naam staan. Naast deze (en de enige) #1 voor The Drifters trokken ze ook ‘Viva Las Vegas’ en ‘Sweets For My Sweet’ voor tijdgenoten uit de pen.

Zielig

Achter het lied, met een ogenschijnlijk “gewoon romantische” boodschap zit een lief, en enigszins zielig verhaal verscholen:

Pomus dacht bij het componeren terug aan de trouwerij van zijn broer Raoul: Tijdens de receptie zat Doc namelijk in een rolstoel, waardoor dansen er voor hem niet in zat. Pomus, geboren als Jerome Solon Felder leed aan polio. Hieronder een foto uit Pomus’ jongere jaren als zanger. waar’slechts’ krukken nodig waren:

(wikimedia commons)

C19ab29e11

Hij gebruikte de ervaring om zich een verhaal tussen een man en vrouw voor te stellen: Ze mag met anderen dansen, maar de laatste dans is voor haar geliefde….

Ben E. King zingt de lead in het nummer, een van zijn laatste bij de Drifters: niet lang hierna zou hij een solo-loopbaan starten met songs als 'Stand By Me' en 'Spanish Harlem' als gevolg.

Er zijn verschillende artiesten met het lied aan de slag gegaan, zoals een sterke van Ike & Tina en eentje uit de jaren 80 door Dolly Parton:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.