Artiest

The Drifters - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. The Drifters
The Drifters worden in 1953 opgericht door ex-Dominoes zanger Clyde McPhatter. Clyde vindt de overige leden van de groep in een kerk in Harlem New York. De originele groep die bekend staat als Clyde McPhatter and the Drifters wordt aangevuld met zangers Gerhart Thrasher, Andrew Thrasher, Willie Ferbee en gitarist Walter Adams.

Debuutsingle

Hun debuut single ‘Money Honey’ is een meteen een hit waar miljoenen exemplaren van worden verkocht. Bill Pinkney en gitarist Jimmy Oliver vervangen Ferbee en Adams. Ze hebben meer r&b hits met ‘Such a Night’, ‘Lucille’ en ‘Honey Love’. 

Johnny Moore

McPhatter gaat in 1954 het leger in. Na zijn vertrek wordt hij door Johnny Moore vervangen. De eerste hit van The Drifters met de nieuwe leadzanger Moore is ‘Ruby Baby’. 

Ontslag

Manager George Treadwell die de naam van The Drifters bezit, ontslaat alle bandleden in 1958 nadat ze hadden geklaagd over hun loon.

Nieuwe Drifters.

Jerry Wexler, A&R manager bij Atlantic Records, haalt Treadwell over om een compleet nieuwe groep te beginnen onder dezelfde naam. Treadwell neemt Bejamin Nelson (later beter bekend als Ben E King) en zijn groep the Crowns aan. 

Ben E King

De nieuwe groep met Ben E. King als leadzanger was nog succesvoller dan de originele versie van the Drifters. De groep scoort vele hits als ‘This Magic Moment’, ‘Save The Last Dance For Me’ en ‘I Count The Tears’. Ben E King verlaat in 1960 de groep om een solocarrière te beginnen. 

Rudy Lewis

The Drifters gaan verder met leadzanger Rudy Lewis en hebben met hem hun meest succesvolle periode. The Drifters hebben in 1963 grote pop en r&b hits met onder andere ‘Some Kind Of Wonderful’, ‘Sweet For My Sweets’ en ‘When My Little Girl Is Smiling’. 

Johnny Moore II

Lewis overlijdt in 1964 en oud Drifter Johnny Moore neemt de leadzang over voor de laatste hits van de band ‘Under The Boardwalk’ en ‘Saturday Night At The Movies’. Tot in de jaren ’70 nemen the Drifters platen op. 

Engeland

Rond 1972 verhuist Johnny Moore met alweer een nieuwe groep Drifters naar Engeland. Ze tekenen een contract bij een Britse platenmaatschappij bij wie ze een aantal hits scoren in Engeland.  Vandaag de dag treden er nog verschillende groepen van the Drifters op. Johnny Moore overlijdt in 1998 in Londen. In het begin van de jaren ’80 komt Ben E. King terug bij the Drifters voor enkele Europeese tournees. 

Stand By Me

King krijgt nieuwe populariteit en heeft in 1986 een nieuwe hit met ‘Stand By Me’, de titelsong voor een gelijknamig film. The Drifters worden opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame in 1988.