Evergreens

Het verhaal achter La Bohème

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter La Bohème

Dankzij een veelbekeken serenade sprong Charles Aznavours evergreen in 2020 naar de notering van hoogste Franstalige plaat in de Evergreen Top 1000. Waar vindt het lied zijn oorsprong?

Opera

Voordat Charles Aznavour 'La Bohème' zong, was het de titel van een opera van Puccini (1896). Het woord 'bohème' betekent zowel iemand uit de Bohemen -een Oost-Europese regio-, als een "kunstzinnig persoon met een onconventionele levensstijl". Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan de vluchtende 'Bohemian' uit die andere evergreen.

Volgens sommige historici werd de naam gebruikt om rondreizende Roma zigeuners te duiden, al kreeg het met de tijd een romantische betekenis in de kunsten.

Charles Aznavour

Aznavour werkte in 1965 met Jacques Plante aan de evergreen, opvallend genoeg voor een nieuwe operette, Monsieur Carnaval geheten.

In de songtekst van Aznavours 'La Bohème', ongetwijfeld geïnspireerd door de opera, horen we de romantische herinneringen van een schilder in Montmartre, die zijn geliefde portretteert om 'voor een appel en een ei' het doek te verkopen en zo de dagen zonder te verhongeren door te komen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

André van Duin

Waarom is 'La Bohème' de hoogst genoteerde Franstalige plaat in de Evergreen Top 1000 van 2020? Dat antwoord is niet moeilijk: De Wereld Draait Door.

In de laatste uitzending van het jarenlang door miljoenen Nederlanders bekeken magazine (maart 2020) verraste van Duin presentator en Aznavour-fan Matthijs van Nieuwkerk met een uitvoering van het lied. Van Duin vertaalde de songtekst eerder al speciaal voor de presentator.

Bekijk hier nog eens die ontroerende versie:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Radio 5 Evergreen Top 1000

Wat zijn de allermooiste evergreens ooit gemaakt volgens de luisteraars van NPO Radio 5? De Evergreen Top 1000 is dé jaarlijkse lijst van NPO Radio 5 met klassiekers uit alle muziekdecennia.

De Evergreen Top 1000 wordt jaarlijks in november uitgezonden op NPO Radio 5.

BEKIJK DE LIJST