Evergreens

River Deep, Mountain High

foto: London
  1. Nieuwschevron right
  2. River Deep, Mountain High

Een onmiskenbare Phil Spector productie en een van de meest swingende liefdesliedjes!

Het door Phil Spector, Jeff Barry (o.a. Shangri-Las, The Drifters, Neil Diamond) en Ellie Greenwich (o.a. The Ronettes, Lesley Gore) geschreven lied werd in Los Angeles opgenomen door Tina Turner.

Tina

Al staat Ike op de hoes, hij had niets te maken met de opname: Phil Spector wilde alleen met Tina werken en betaalde daar zelfs vooraf voor! De opname was een muzikaal feest met zo'n 23 zelf gekozen sessie-muzikanten en wat aandachtig publiek... Niet de minsten: denk aan Brian Wilson, Mick Jagger, Leon Russell en Glen Campbell.

Flop

In Amerika flopte de single, maar hij deed het uiteindelijk veel beter in Europa en Engeland: In Nederland bereikte 'River Deep, Mountain High' de Top 10. Het gebrek aan succes van de single in zijn thuisland was voor Spector echter een grote teleurstelling, en volgens sommigen het begin van zijn mentale instabiliteit... Hij zou pas weer echt aan het werk gaan met The Beatles.

Heftig

Spector repeteerde ruim een week thuis met Tina en ging er vol passie in. Hij wist echter dat de zangeres niet onder zijn 'Wall Of Sound' (met 2 drummers, toetsen, saxofoons, trombones en percussionisten) zou bezwijken. En dat klopt!

Turner vertelde in een interview jaren later echter dat de zang-opnames (op 7 maart 1966) intensief waren:

Quote

Ik heb het lied zeker 500.000 keer ingezongen. Ik was compleet bezweet en trok zelf mijn bloes uit om verder te kunnen zingen...

Tina Turner

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wist je dat?

Easy Rider acteur en kunstenaar Dennis Hopper schoot de albumhoes van River Deep - Mountain High! Hij was op dat moment nogal blut, en kreeg deze klus als gunst toegeworpen...

NPO Radio 5 Evergreen Top 1000

Wat zijn de allermooiste evergreens ooit gemaakt volgens de luisteraars van NPO Radio 5? De Evergreen Top 1000 is dé jaarlijkse lijst van NPO Radio 5 met klassiekers uit alle muziekdecennia.

De Evergreen Top 1000 wordt jaarlijks in november uitgezonden op NPO Radio 5.

BEKIJK DE LIJST