Artiest

Ike & Tina Turner - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Ike & Tina Turner
R&B duo dat in de jaren '60 en '70 zeer populair is en hits scoort met o.a. 'River Deep Mountain High' (twee maal een Top 10-hit) en 'Proud Mary'. Ike en Tina Turner zijn van 1958 tot en met 1976 getrouwd. Ike Turner overlijdt in december 2007.

R&B duo dat in de jaren '60 en '70 zeer populair is en hits scoort met o.a. 'River Deep Mountain High' (twee maal een Top 10-hit) en 'Proud Mary'. Ike en Tina Turner zijn van 1958 tot en met 1976 getrouwd. Ike Turner overlijdt in december 2007.

Tina Turner maakt in 1983 een grootse comeback met de Heaven 17-cover 'Let's Stay Together'. In 1993 verschijnt What's Love Got To Do With It met Angela Basset in de hoofdrol. De film vertelt het verhaal van Ike & Tina Turner.

Anna Mae Bullock

Ike Turner, pianist/gitarist uit Clarksdale (Mississippi), ontmoet in 1956 Anna Mae Bullock, een 18-jarige gospelzangeres uit Nutbush (Mississippi). Hij vraagt haar in zijn band en ze worden behalve echtpaar ook een van de grootste legendes van de pophistorie. 

Phil Spector

Hun zinderende optredens vol funky, swingende soul zijn volgens de overlevering ongeëvenaard. The Ike and Tina Turner Revue trekt vele zalen en leveren een aardige stroom singlesuccessen op. Het is echter producent Phil Spector die hen in 1966 een popklassieker bezorgt: ‘River Deep - Mountain High’. (Het ging Spector voornamelijk om de Tina’s stem, Ike betaalde hij om uit de buurt te blijven.) 

Proud Mary

Begin jaren zeventig verschijnt een reeks covers die hen hoog in de hitlijsten doen belanden: ‘Come Together’ The Beatles,’ I Want To Take You Higher’ Sly and the Family Stone en ‘Proud Mary’ Creedence Clearwater Revival. ‘Nutbush City Limit’, geschreven door Tina, is in 1973 het laatste succes van het paar. 

Drugsbezit

Tina houdt het voor gezien en loopt weg bij haar gewelddadige echtgenoot en muzikale partner. Terwijl Tina Turner in de jaren tachtig een glanzende tweede carrière start, brengt Ike Turner zijn tijd afwisselend in zijn studio en wegens drugsbezit in de gevangenis door.

Grammy

Toch pakt de man in de jaren '90 pakte de de draad weer op. Hij brengt een autobiografie uit, Takin' Back My Name. En in 2007 wint hij zelfs een Grammy voor het beste traditionele bluesalbum, Risin with the Blues.

Overleden

Later in dat jaar, op woensdag 12 december, overlijdt Ike op 76-jarige leeftijd. Volgens een woordvoerder van Turners management is de zanger in zijn slaap overleden in zijn huis in het plaatsje San Marcos in de buurt van San Diego.